IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дървесината, а не златото, може да е следващото любимо убежище на инвеститорите

Цената на фючърсите се е удвоила от началото на април и е най-добре представящата се от водещите суровини тази година

09:33 | 25.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

На фона на трудно възстановяващата се икономика заради пандемията и новото разпалване на китайско-американското напрежение инвеститорите се насочват към благородните медали, но може би пренебрегват едно друго убежище – дървесината.

Цената на фючърсите на дървесината се е удвоила от началото на април и е най-добре представящата се от водещите суровини тази година. Изненадващо, изпреварва дори златото и среброто – традиционните суровини убежища, посочва Bloomberg.

Очакванията бяха блокадите да намалят интереса към строежите и оттам към строителните материали. Но затворените у дома северноамериканци решиха да похарчат парите си за ремонти, точно когато намаляването на производството сви доставките.

По време на търговията в САЩ в петък цената на дървесината достигна 541,4 долара, което представлява ръст от над 3,6%. Сегашните стойности са и най-високите от поне две години насам.

Трябва да се отбележи обаче, че дървесината струва много по-малко от златото и повечето други метали и също така е предразположена към волатилност. Според производители като Canfor Corp. обаче търсенето ще остане силно и ръстът на цените ще продължи и през есента.

„Фокусираното върху дома търсене бе силно в сравнение с очакванията на когото и да е било“, посочи главният изпълнителен директор на Canfor Дон Кейн при представянето на тримесечните резултати на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
terziеv
преди 3 години
Отчетът на WY e на 30-ти. Ако е положителен и върнат дивидента, цената отива поне +6-7% на момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
KMETA
преди 3 години
Ша ядът ДЪРВОТО инвеститорите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още