IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter погна акаунти, свързани с конспирацията QAnon

Компанията се бори с кибертормоза и дезинформацията

11:43 | 22.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Maddie McGarvey/Bloomberg</em></p>

Снимка: Maddie McGarvey/Bloomberg

Twitter обяви, че е започнал да предприема действия по ограничаване достигането на съдържание от крайнодясната теория на конспирацията AQnon и е блокирала много от последователите ѝ заради продължаващи проблеми с тормоз и разпространението на дезинформация, пише CNBC.

Социалната мрежа ще спре да препоръчва акаунти и съдържание, свързани с QAnon, включително препоръките по имейл и за следване. Освен това ще се погрижи да ограничи циркулацията на съдържание на места като търсачката. Това действие ще засегне близо 150 хил. акаунта, твърди говорител на американския гигант, пожелал да остане анонимен заради опасения за тормоз, насочен към служители на социалната мрежа.

Говорителят твърди още, че през последните няколко седмици, като част от новата ѝ политика, компанията е отстранила над 7000 QAnon акаунта за неспазване на правилата за целенасочен тормоз.

Проактивните действия ще забранят свързаните с QAnon термини да се появяват в актуалните теми и в търсачката, и ще забранят известните, свързани с QAnon URL адреси и организираните атаки срещу потребители.

По думите на говорителя въпреки че целенасочените действия срещу QAnon попадат под съществуващите правила на Twitter срещу манипулацията в платформата, класификацията на QAnon като координирана вредна дейност е нещо ново. Според говорителя Twitter предприема действия сега заради нарастващия размер на вредата, свързана с теорията на конспирацията.

Twitter планира да спре окончателно акаунтите, които нарушават нейните политики за манипулация, и да забрани управлението на множество акаунти – поведение, което е обичайно при QAnon, допълва говорителят. Twitter е започнала да блокира, свързаните с QAnon уебсайтове миналата седмица и ще продължи да блокира разпространението на свързани с конспирацията URL адреси.

QAnon е крайнодясна конспиративна теория, която се фокусира върху неоснователното убеждение, че анонимен съветник разкрива как президентът Доналд Тръмп води тайна война срещу така наречената Deep State – сбор от политически, бизнес и холивудски елити, които според теорията почитат страната, малтретират и убиват деца. Тази теория на конспирацията води началото си от Pizzagate, която твърди, че Хилари Клинтън е управлявала педофилски кръг във Вашингтон.

QAnon се появи от периферията на конспиративната общност в интернет и се превърна в признат политически феномен, а поддръжници на Тръмп се появяват на събития с мърчъндайз с буквата “Q”. Последователи на QAnon са замесени във въоръжени нападения, опити за отвличания, тормоз и убийства, откакто теорията за първи път започна да се налага в интернет през октомври 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 3 години
извинявам се, пропуснал съм. Благодаря Ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Много правописни грешки: "тайна вода" е само една от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още