IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки се изправят пред над 400 млрд. евро загуби заради коронавируса

Загубите могат да достигнат и 800 млрд. евро, ако се стигне до втора цялостна блокада, според консултантска компания

15:41 | 21.07.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономическият спад заради пандемията от новия коронавирус ще доведе до рязък ръст на загубите от кредити на европейските банки, показват данни, включени в два доклада, цитирани от Ройтерс.

Прогнозата е за загуби за над 400 млрд. евро.

Заемите за малки и средни предприятия и необезпечени потребителски кредити в Европа, които нараснаха с повече от 20% между края на 2014 г. и юни 2019 г., са изложени на най-голям риск от неизпълнение, според рейтинговата агенция Moody's Investor Service.

Отделен доклад на Oliver Wyman казва, че загубите от европейските банкови кредити могат да нараснат до 800 млрд. евро, ако се стигне до втора цялостна блокада с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

Тези кредитни загуби са сравними с кризата в еврозоната 2012-2014 г., но представляват по-малко от 40% от загубите, преживени в глобалната финансова криза 2008-2010 г., посочват консултантите.

„Пандемията е малко вероятно да осакати европейския банков сектор, но много банки ще бъдат тласнати в крайно състояние на много ниска възвръщаемост“, заяви Кристиан Еделман, съуправител финансови услуги в Oliver Wyman.

„Ще бъдат необходими амбициозни усилия за преструктуриране, но за да успеят, те ще се нуждаят от ангажираност и подкрепа от страна на политиците и регулаторите“, казва още той и посочва консолидацията като една от възможните ползи, както и единния банков пазар.

Докладът на Moody's оценява експозицията на 14 големи европейски банкови системи към малките и средни предприятия и необезпечени потребителски кредити, като използва данни, събрани от Европейския банков орган (EBA). Според доклада банките в Южна Европа са най-изложени на кредити за малкия и средния бизнес, докато големите банкови системи, като тези в Германия или Великобритания, имат експозиции под 15% от средното за Европа.

Експозициите към необезпечени потребителски кредити са най-високи за банките в Испания, Австрия, Франция и Великобритания.

Очаква се икономическият спад да доведе до влошаване на качеството на кредитите, като делът на проблемните кредити се прогнозира, че ще се повиши с 100-300 базисни пункта до 2022 г. за повечето европейски банки, добавят от Moody's.

Правителствените стимули няма да компенсират напълно финансовите и икономическите щети, нанесени от пандемията, и пълният размер на влошаването на качеството на заемите ще бъде разкрит едва след като тези мерки бъдат отменени, посочва рейтинговата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Нямат грижи. ЕЦБ ще им напечата колкото искат. Може и трилион, ако трябва. Важно е интеграция да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още