IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще включат „Турски поток“ в списъка със санкции срещу руските газови проекти

„Северен поток 2“ и „Турски поток“ са главните инструменти на Кремъл за разширяването на зависимостта на Европа от руската енергия, изтъкна Майк Помпейо

23:04 | 15.07.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Вашингтон ще включи двата газопровода „Турски поток“ и „Северен поток 2“ сред проектите, попадащи в списъка от санкции, изготвен според закона „За противодействие на противниците на САЩ посредством санкции“ (CAATSA), заяви държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Bloomberg и Washington Post. 

„Държавният департамент ще обнови CAATSA, включвайки в него „Северен поток 2“, както и втората отсечка на „Турски поток“. Това означава, че могат да бъдат наложени санкции на инвестициите или другите видове дейности, свързани с тези руски енергийни газопроводи“, подчерта Помпейо. 

Държавният секретар смята, че „Турски поток“ и „Северен поток 2“ „не са търговски проекти“.

„Те са главните инструменти на Кремъл за разширяването на зависимостта на Европа от руските енергоносители, инструменти, които подкопават Украйна, прекратяват транзита на газ през тази изключително важна демократична страна, инструмент, който в крайна сметка подкопава трансатлантическата сигурност. САЩ винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да удовлетворят своите енергийни нужди“, изтъкна Помпейо.

Проектът „Турски поток“ беше представен от руския президент Владимир Путин в Анкара в края на 2014 г. Този проект замени плана за изграждане на „Южен поток“, който трябваше да минава през територията на България, но не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС).

Газопроводът „Турски поток“ включва две отсечки, които свързват Русия и Турция по дъното на Черно море. Всяка една от тях е с капацитет 15,75 млрд. куб.м. Първата отсечка беше пусната в експлоатация на тържествена церемония в Истанбул на 8 януари тази година. На откриването присъстваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, а също така премиерът на България Бойко Борисов и сръбският лидер Александър Вучич.

Втората отсечка на „Турски поток“ трябва да минава през България и да доставя природен газ за Сърбия, Унгария и Австрия. В България тази отсечка се нарича „Балкански поток“. Нейното строителство се забави, включително и заради пандемията от коронавирус.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви днес пред bTV позицията на правителството, че „Балкански поток“ е различен проект от втората отсечка на „Турски поток“ и не е нейно продължение, а представлява разширяване на българската газопроводна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Интересно от коя просперираща държава даваш ъкъл? По изказването ти личи, че е държава която не е зависима от САЩ. Коя е тази държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Frosty
преди 3 години
2 милиарда от парите на българските данъкоплатци току-що бяха хвърлени навятъра и изгоряха в поредната провалена "инвестиция" на Борисов.С тези пари българите можеше да имат нова ядрена централа... или още едно метро... по-високи пенсии... по-високи заплати...... но явно такава им била съдбата.След като бъде свален от власт, Борисов трябва да бъде съден и вкаран в затвора, за всички икономически, политически и социални щети, които е нанесъл на българската нация с тъптото си малоумно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
Bones
преди 3 години
Ми ОК бре. Аз и без това вече не живея в България, така че с къф акъл съм тръгнал да ви давам съвети за бъдещето Ви оцеляване? Кви американски бази в колонията? Ми никакви! Кви спрени проекти, които ни унищожиха като държава? Ми никакви! Кви местни аборигени, дето полират *** на новите си господари? Ми никакви!Колкото до руснаците, отношението ми стои наравно с това за американците, щото и двете държави са еврейски маши, дето само си делкат интереси. Ама за тая работа требе и акъл, да го осъзнаете а не само словестни дрисни от ***, които ВИСЯТ ПО 24 ЧАСА В ТОЯ САЙТ ЗА ДА ЗАРАБОТВАТ. Смешници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
крым наш , ребята , держитесь ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
mick
преди 3 години
Американците са намерили слабо място/експлоит на световния пазар.. и го използват все по-често. Докато не се запуши тая дупка. Те ще налагат санкции на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Oбичам България
преди 3 години
Стига глупости с тези американски бази - в тях българските военни се подготвят и упражняват, имат достъп до модерни военни технологии, които сами не може да си позволим. Ако се върнеш 150-200 години назад, ще видиш, че българските офицери и военни са получава обучението си в Царска Русия. После същите тези офицери са изнесли уроци на сърби, румънци, гърци и турци, унижили са руснаците ПСВ в Добруджа и са разбивали добре смазните военни машини на англичани и французи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Не пиши само по опорки. СП - 2 е предназначен за Баумгартнер, Австрия. В Германия ще остават до 10 млрд куб метра от всичките 55 капацитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Да изброиш американските бази в България? Ще има ли някой тoпки в България, за да измете руския слyгинаж от страната ни???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Bones
преди 3 години
За Пеевски и Доган не знам, но със сигурност ще ни досъсипят разграбената, колониална държава. Един шут на американските бази от българска земя със сигурност ще възстанови баланса, ама за тая работа требват топки, а не меки, услужливи ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Дано сега по този повод американците успеят да унищожат бизнесите и обръчите на Делян Пеевски и Доган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още