IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на първи имот вече са на пазара

След март 2021 г. цените на жилищата ще започнат да растат, прогнозира Антон Илиев, съосновател на “КА5 имоти”

21:30 | 15.07.20 г. 9
Купувачите на първи имот вече са на пазара

“Но точно заради тези очаквания продавачите, които не са притиснати, решиха да излязат от пазара. Хората, на които не им се налага да продават, не го правят и чакат по-добри времена”, посочи експертът. 

По думите му потокът от купувачи не е намалял, напротив - даже се е увеличил. Той информира, че през последните три седмици се сключват доста сделки.

“Единствената логика, според мен, е, че риба се лови в мътна вода. Прогнозите вероятно ще са мрачни още половин година. Следователно сега е удачен момент за преговори за жилищен имот”, е мнението на Илиев. 

Той смята, че от друга страна при търговските имоти нещата са доста по-логично свързани с икономическата обстановка

“Всички магазини например са празни. Сега техните цени няма как да са същите. Всеки, който може да прави бизнес дистанционно, без наем, го прави. Наемодателите още не са се ориентирали – от шест до девет месеца ще им трябват, за да намалят очакванията си за цените”, очаква съоснователят на “КА5 имоти”, но съветва, че сега е време да се планират покупки. 

Що се отнася до хората, които изплащат ипотеки и си разсрочват кредитите в момента, Илиев смята, че не е оправдано да се очаква, че след 2-3 месеца тези заеми ще станат предсрочно изискуеми и на пазара ще има много ипотекирани имоти. 

По думите му условията на извънредна обстановка и епидемия се отразяват най-зле на краткосрочните жилищни наеми. "Вирусът удари най-зле първо тях и те се преместиха на пазара на дългосрочни наеми", обясни експертът.

Илиев разкри, че за разлика от времето на карантината, когато огледите бяха намалели с 85%, през последните три седмици отново има засилена активност на имотния пазар. „Увеличи се интересът към 3D и виртуалните огледи, както от продавачи, така и от купувачи", потвърди той и изключи манипулациите при показване на жилищата.

Представителят на имотния бизнес отбеляза, че около 35% от кандидат купувачите търсят къщи извън градовете.

Антон Илиев напомни, че обикновено след септември има засилено търсене на имоти, свързано със започването на учебната година и потвърди, че това се случва вече 15 години. Той очаква, че след март догодина цените на жилищата ще започнат да растат.

Каква е логиката на имотния пазар в условията на извънредна обстановка и епидемия? Какво трябва да знаят купувачите с жилищни заеми? Търсят ли се имоти на зелено и създава ли това строителство риск?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “В развитие” вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
Пак бързане. Не бързайте толкова. Кризата едва започва, те вече я изкараха. Не бързайте. 2008ма кризата се вихреше по света, у нас помен нямаше. Ама дойде, че и късно си тръгна, май долу-горе по времето на Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Поредното лъжливо овчарче този път се казва Антон Илиев.Да видим какви ще ги приказва през март 2021г., ако въобще ще смее да се обади тогава, и с какво ще обяснява срива на сделките с имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
Пепо
преди 3 години
Певицата Ариана Гранде си е купила къща в САЩ за 14 000 000$, която е струвала 25 000 000$ преди това. Това е намаление с около 45%. Това ще дойде и тук, а такива статии се пишат на кило за зарибяване на някой и друг шаран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
nikolovnn
преди 3 години
Интереса расте... когато друго не расте... и интереса е важен!То интерес към много неща може да има човек, друго е готовността да плати цената.А очакванията на хората са цената да е ниска, ако не е ниска - интереса също намалява. Най-вероятно през зимата, когато брокерите са свикнали на голям интерес - той ще е най-нисък.Това е като през ония петъчни разпродажби, в които много хора решават, че искат да платят за нещо, защото цената е изгодна, имат интерес от ниската цена. Ако не е на промоция- няма да купят тази стока! Само си помислете, колко от нещта, които си купихте от мола последния път са били на промоция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bonboniera29
преди 3 години
Ковид не е проблем за способните, те даже ще трупнат нещо отгоре. Който има пари ще купува, който няма....! Бизнес за всички: 1. Който няма пари ще купи някоя панелка, за да закърпи за 5-6-9 години2. Който има парище трябва да плаща по-скъпо или да чака, щото хубавите имоти се скриха за по-добри времена3. Който е закъсал продава на каквата и да е цена4. Брокерите си моткат винаги...Ако си брокер и имаш 10 панелки и 20 клиенти за тях, означава че скоро цените ще се качат. Ако пропорцията е обратната....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
panther
преди 3 години
Питали баба Меца- Бабо Мецо, ще има ли дренки тази година?- Ще има, ще има. Много ще има.- Как разбра, бабо Мецо?- Ами щото много ми се ядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
FNM
преди 3 години
Имам преки наблюдения. Статията (поне към момента) е желаното да се представя за реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Bones
преди 3 години
Прочетох внимателно статията, но не открих отговор ЗАЩО "След март 2021 г. цените на жилищата ще започнат да растат"....На каква база ги виждаш тези ръстове "експерте", освен на пожелателното си, подплашено от новите реалности въображение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
"Прогнозите вероятно ще са мрачни още половин година", доста оптимистично, защото след 3-4 месеца, започва зимата отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още