IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 юли

13:09 | 06.07.20 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify">
	Министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, проф. Тодор Кантарджиев и Богдан Кирилов.<em> Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ </em></p>

Министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, проф. Тодор Кантарджиев и Богдан Кирилов. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 юли. Това обяви на брифинг в Министерството на здравеопазването здравният министър Кирил Ананиев.

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, каза още Ананиев.

През май стартира клинично изпитване с лекарствен продукт "Ивермектин". Изпитването се провежда в 9 болници в България, каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

До момента за него са набрани 30 пациенти.

Екипът, възложителят и компанията - производител са български. Повод за проучването е публикуване на данни през април от изследователи от Австралия, които са наблюдавали резултати.

Кирил Ананиев посочи, че България е първата държава в ЕС, която стартира такова изследване. След нас за започнали Испания, Бразилия, САЩ.

Той допълни, че желанието на медицинските специалисти е да бъдат добавени нови болници и още пациенти.

Повече информация за медикамента ще бъде представена в края на юли или началото на август.

Решението за удължаване на извънредната епидемична обстановка с две седмици се прави, за да се запази възможността на министъра на здравеопазването да може да издава заповеди, за да се създадат условия за намаляване равнището на нивото за намаляване на коронавируса.

Засилва се и контролът по спазване на мерките. Препоръчва се на областните щабове да засилят контрола на територията на своята област при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в техния регион и тяхната компетентност.

Препоръчва се да се намалят до минимум масовите мероприятия, защото в последните седмици се наблюдава силно разпространение на вируса при провеждане на масови мероприятия. До дни може да се забрани провеждането на мероприятия с публика, каза Ананиев.

Министърът ще издаде заповед, в която ще определи гражданите на кои страни ще могат да влизат на територията на България, както и тези, които ще могат да влизат, но ще бъдат под 14-дневна карантина.

По последни данни 63 са новите доказани случаи на COVID-19 за последното денонощие, но при направени само 923 теста. Увеличават се смъртните случаи, те са 5 за последните 24 часа.

Данните на Единния информационен портал сочат, че от началото на епидемията положителните проби са 5740. В болница са настанени 458 пациенти, 28 от тях в тежко състояние. Излекуваните са със 17 повече за денонощието. Битката със заразата у нас към днешна дата изгубиха 246 души.

В Пловдив от днес започва тестването на всички общински съветници за COVID-19, след като представител от групата на ГЕРБ даде положителен резултат за наличието на новия коронавирус.

Министърът потвърди още, че има 15 души с положителен тест на коронавирус от екипа на футболен клуб "Черно море", сред които футболисти, треньор и масажисти. Има и четирима футболисти от "Царско село". По думите на Ананиев по всяка вероятност заразата е дошла отвън.

По време на брифинга ген.Венцислав Мутафчийски разясни кузуса с медикамента хидроксихролохин. Той отбеляза, че за последните месеци е имало бурен дебат за този метод за лечение. В Китай това е било основното средство, с което са лекували COVID-19, наред с още 20 други препарата, като за някои е имало обнадеждаващи резултати.

Единственият препарат, който като че ли се утвърди беше хидроксихлорохина”, каза проф. Мутафчийски. По думите му след това се разви сагата с „Ремдесивир“, който скъп медикамент и също не утвърден за лечение, а само да спешна употреба.

В момента „Ремдесивир“  е утвърден за лечение в САЩ, използва се и в редица европейски страни”, допълни проф. Мутафчийски.

„През последните два дни СЗО каза, че прекратява изследвания с хидроксихлорохин без да мотивира защо, а не защото не е надежден. Все още той не е отхвърлен като метод за лечение на заболяването”, каза генералът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Последно "хидроксихролохин" ли е или хидроксихлорохин.....?D:D:D:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Нещо петия човек от снимката липсва.....:):):)Ама карай да върви.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
kane
преди 3 години
натериал за повигане на напусналото българина самочуствие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Ще перефразирам един генерал, който обича(ше) да брои трупове : " Български екип не е близо до откриването на никакво лекарство".PS Обзалагам се с визирания екип, че не могат и няма да открият лекарство против коронавируса. Размерът на облога ми с тях е 10 000 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Когато предстои нещо значимо, не се обявява толко рано и шумно. Прекалено сериозно е, за да се хвърля във въздуха и прави ПР с него. Тук освен това ми прилича да се прави с чужда пита помен. Тези изобретатели от катедрата или лабораторията на Муфтаджийски или Кантарджив са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Щом хардуера е поръчан, значи в момента смята. Смята там където е в режим на корона извънредност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Аз съм сигурен, че хардуера е поръчан от сега, та докато построят сградата ще минат 2-3-4г. и хардуера за него, вече ще е стар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Май забравяш, че вече имаме суперкомпютър.. или поне първа копка за такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
To няма значение, кой колко хвърля, а как ги хвърля. Примерно много от ИТ историите, са започнали от нечий гараж.За мен това значи само едно - хоум офис вероятно до края на годината, септември като си почне и "обикновеният" грип, отиде до края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
to66e
преди 3 години
Твърде хубаво е за да е истина. Фармациефтични гиганти хвърлят милиарди за разработки, а нашите били близо. Да не стане като вица- не било компютри, а компоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още