IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Китай ще е нужен за разширената среща на Г-7

Москва не води преговори с Вашингтон за потенциалната ѝ роля в събитието

15:33 | 04.07.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Paul Yeung</em><em>/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Русия не води преговори с Вашингтон за потенциалната ѝ роля в разширената среща на Групата на седемте (Г-7) по-късно тази година, коментира заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, настоявайки Китай също трябва да бъде включен в събитието, предава Ройтерс.

Коментарите му пред агенция ТАСС противоречат на казаното от Джон Съливан, посланика на САЩ в Русия, който в ефира на RBC TV в петък заяви, че Вашингтон не „работи с Министерството на външните работи на Русия и с другите правителства на страните от Г-7 за това дали има подходяща роля на Русия в Г-7“.

Американският президент Доналд Тръмп коментира перспективите за завръщането на Русия в групата, която включва най-напредналите икономики в света, след като беше изгонена след анексирането на Крим от Украйн през 2014 г.

През юни Тръмп каза, че би било проява на „здрав разум“ да се покани президентът Владимир Путин отново да се присъедини към групата.

Русия беше част от групата, тогава известна като Г-8, от 1997 г.

Други държави, включително Канада и Франция, са против връщането на Русия.

Рябков заяви, че липсата на Китай от разширената среща на върха на Г-7 ще направи невъзможно обсъждането на международни въпроси.

„Идеята за т.нар. разширена Г-7 е погрешна, тъй като не е ясно как авторите на тази инициатива планират да адресират китайския фактор“, посочва още той. „Без Китай е просто невъзможно да се обсъждат някакви проблеми в съвременния свят“.

През май Тръмп обяви, че отлага срещата на върха на Г-7 до септември или по-късно и разширява списъка с поканените, за да включи Австралия, Русия, Южна Корея и Индия.

Австралия прие поканата за участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Нещо си се запенил ми се струва. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нито Русия, нито Китай имат място на тези срещи, ако целта е да се постигне делови напредък в каквото и да е.Да ги изхвърлят и от ООН и това е и без това работа не вършат, само вета и глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още