IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: ЕЦБ трябва да внимава с продължителността на инструментите си

Гуверньорът на Централната банка на Холандия заяви, че не е нужно институцията да използва пълния размер на програмата си за пандемични покупки на облигации

20:58 | 03.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<div>
	Клаас Кнот, управител на Холандската централна банка. Снимка:&nbsp;Zach Gibson/Bloomberg</div>
<div>
	&nbsp;</div>
Клаас Кнот, управител на Холандската централна банка. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg
 

Европейската централна банка не трябва да разчита прекомерно на отделни мерки, които биха могли да имат нежелани странични ефекти върху икономиката, ако бъдат оставени твърде дълго, заяви в петък членът на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Кнот.

Рискът от по-дълбока икономическа рецесия в еврозоната, отколкото се предвижда в основния сценарий на Европейската централна банка (ЕЦБ), е намалял, смята той.

„Последните данни затвърждават увереността в нашия основен сценарий с по-благоприятен баланс от рискове“, заяви управителят на Холандската централна банка по време на уебинар, организиран от Bloomberg.

Миналия месец ЕЦБ заяви, че очаква икономиката на еврозоната да се свие с 8,7% през 2020 г., последвано от растеж съответно с 5,2% и 3,3% през следващите две години. Кнот каза, че увереността в тази перспектива е подкрепена от последните данни, които бяха по-добри от очакваното.

„Индикаторите за доверие показаха силно повишение през юни, за да затворят иначе катастрофалното второ тримесечие“, каза той, цитиран от Ройтерс.

За да стимулират възстановяването и да компенсират увеличаването на частните спестявания, породени от настъпващата дълбока рецесия, правителствата трябва да увеличат разходите си, заяви Кнот.

Според него ЕЦБ може дори да не използва изцяло цялата си програма за пандемични покупки на облигации, тъй като икономиката в еврозоната се възстановява от кризата. Освен това той предупреди Европа да не се обръща твърде силно към паричната политика като основна линия на отбрана срещу икономическия спад от вируса.

„Подобно действие е рисковано, тъй като води до увеличаване на нивата на дълга и прекомерен ливъридж“, каза той, цитиран от Bloomberg.

Кнот е един от членовете на ръководствот на ЕЦБ с по-традиционно мнение за това докъде трябва да стигне паричната политика и неговият възглед се вписва в продължаващия дебат в Управителния съвет относно това до каква степен да се прокара политиката. Според него така нареченият капиталов ключ - който свързва програми за облигации с относителния размер на всяка икономика - трябва да бъде „компасът на ЕЦБ“.

В коментарите си в петък Кнот предупреди, че временните кризисни мерки „могат да загубят сцепление по отношение на необходимостта и ефективността, когато икономиката се движи по по-стабилна траектория“.

Холандецът приветства скорошните предложения за Европейския фонд за възстановяване, тъй като те включват важни инвестиции в дигитализацията и „Зелена сделка“ на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
stefanstefanov
преди 3 години
Говори на Немски,че надали някой ще те разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още