IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клиничната пътека за лечение на Covid-19 става 1200 лв.

Тестването за коронавирус при хоспитализация не е задължително, но болниците ще получават пари от НЗОК за целта

16:36 | 03.07.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Двойно се увеличава цената на клиничната пътека за лечение на Covid-19. Тя вече става 1200 лв., стана ясно след среща между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Увеличават се цените и на клиничните пътеки за инфекционите заболявания. Средствата ще се осигурят от резерва на Касата.

Корекцията на цената на клиничната пътека за Covid-19 се наложи заради необходимостта финансирането й да е адекватно на полаганите грижи от медицинските екипи.

В клиничната пътека ще се включва и PCR тест при приемане в болница и лечение. На този етап тестването за хоспитализация не е задължително и не се предвижда да се въведе за всички лечебни заведения.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева каза, че в никой случай тестът не трябва да бъде за сметка на пациента, цитирана от bTV.

До решението Здравната каса да плаща PCR тест преди планов прием се стигна след редица сигнали от пациенти, че някои болници искат от тях сами да си плащат тестовете.

Очаква се новите цени да бъдат разписани в анекс до 13 юли и да влязат в сила от 1 август. Колко точно ще е средното увеличение на пътеките, все още се изчислява.

Предстои да се въведат по-голяма гъвкавост в лечението на пациентите с коронавирус - възможната промяна ще е насочена към това в кой период от заболяването да се хоспитализира пациентът или да се изписва от лечебното заведение.

"Засилваме готовността на болниците за лечение на българите с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията", заяви по време на срещата с Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов.

Премиерът разпореди на здравния министър и на щаба да продължат изключително внимателно да следят и анализират данните на заболеваемостта у нас с цел възможно най-добра реакция на здравната ни система за опазване на здравето и живота на българските граждани.

Увеличава се и клиничната пътека за естествено раждане. Пътеката се повишава от 960 на 1100 лв. Целта е премахването на някои диспропорции, които се забелязват при пътеката за секцио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Българите се чувстват винаги излъгани каквото и да става.След като не ви харесва солидарната здравна система, която се прилага в целия развит свят, може да я замените с тази на Тръмп, в която 50% от фалитите са е следствие невъзможно заплащане на сметки от здравеопазване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
penman
преди 3 години
С другите клинични пътеки се лъже на порази, но тук това няма как да стане, защото се изисква верификация, а и никой лекар не би рискувал живота на пациент, хоспитализирайки го в ковид отделение. Частните болници пак ще бягат като дявол от тамян от тези болни, но поне държавните няма да генерират големи загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
THE TRADER
преди 3 години
Когато не можете да си отговорите къде е заровено кучето - СЛЕДЕТЕ ПАРИТЕ!!!Сега клиничната пътека се удвоява, а на всички ни става ясно, защо са толкова упорити някои доктори да ни доказват колко е страшно това, което се случва!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bondinio
преди 3 години
Сега изведнъж рязко ще се увеличат заразените !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
"Клиничната пътека за лечение на Covid-19 става 1200 лв. "Да си дойдем на думата... The business is business.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още