IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин към Вашингтон: Рискувате да провалите търговската сделка

Китайците няма да играе по правилата, ако САЩ продължат да ги притискат по редица политически въпроси, посочват анализатори от азиатската страна

22:30 | 26.06.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kim Kyung-Hoon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kim Kyung-Hoon/Bloomberg

Китай предупреди САЩ, че натискът, който Вашингтон упражнява по някои международни въпроси може да застраши покупките на американски селскостопански стоки от страна на Пекин, както и цялата търговска сделка от първа фаза между двете най-големи икономики в света, пише The Wall Street Journal.

Китайските власти обвиниха Вашингтон в намеса в области като Хонконг, където Китай реши да наложи закон за националната сигурност, както и Тайван, който Пекин счита за част от своята територия. В четвъртък Сенатът на САЩ прие с единодушие законопроект, който ще наложи санкции срещу китайски служители, компании и банки, които участват в подкопаването на автономията на Хонконг.

През миналата седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна на Хаваите с члена на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия Ян Дзиечъ, за да подновят диалога след изостреното напрежение между двете страни в разгара на пандемията от коронавируса. Дзиечъ изрази „силното недоволство“ от страна на Китай относно предвидения законопроект, с който САЩ ще наложат санкции на азиатската страна.

Въпреки че китайският дипломат потвърди ангажимента на Пекин да осъществи докрай търговската сделка с Вашингтон, той подчерта, че и двете страни трябва да „работят заедно“.

Според китайски официален представител САЩ трябва да се въздържат от прекомерни намеси по подобни теми. „Червените линии не бива да се престъпват“, добавя представителят. 

Малко след срещата на Помпео и Дзиечъ вицепремиерът на Китай Лю Хъ заяви, че способността на Пекин да осъществи търговската сделка зависи от това дали САЩ ще облекчат натиска върху други фронтове.

„Двете страни трябва да създадат условия и атмосфера и да прекратят намесите, за да приложат съвместното споразумение от първа фаза“, изтъкна Лю.

Според някои китайски служители, използвайки думи като „атмосфера“, вицепремиерът отправя предупреждение към САЩ относно охлаждащите се настроения в Китай и затрудненията, с които властите в страната ще се сблъскат, визирайки проблеми с мащабните покупки на стоки от САЩ на фона на силната критиката на Вашингтон.

„Не можете да продължите да ни молите да купуваме вашите неща и в същото време да продължавате да се биете с нас“, изтъква Мей Синю, анализатор в мозъчен тръст, свързан с китайското Министерство на търговията. „Това не става така“, добавя Мей.

Пекин се ангажира да увеличи покупките си на американски селскостопански и промишлени стоки, енергия и услуги с 200 млрд. долара за две години, с по-бързи и устойчиви темпове. За сравнение, през 2017 г., преди началото на търговията война, САЩ изнасят към Китай стоки за 130 млрд. долара. Въпреки че Китай наскоро засили покупките си, страната остава далеч от постигането на целите, твърдят търговски анализатори.

За някои бизнес служители, които внимателно проследяват търговските преговори, китайските предупреждения напомнят за пролетта на 2019 г. Тогава САЩ бяха уверени, че са напът да сключат сделка. През май 2019 г. сделката се разпадна, САЩ отговориха с мита и заплахи и бяха необходими още седем месеца, за да постигнат някакво споразумение.

Администрацията на Доналд Тръмп, която редовно изтъква търговската сделка с Китай като значимо постижение, се сблъсква с натиск от страна на Конгреса заради проблемите с коронавируса и въпроса с Хонконг, наред с други теми. В рамките на администрацията също има различни гледни точки.

В сряда съветникът по националната сигурност Робърт О’Брайън провокира китайския държавен глава Си Дзинпин, определяйки го като наследник на Йосиф Сталин, чиято Комунистическа партия след Втората световна война се стреми към „пълен контрол“ върху живота на хората и се опитва да разпространи влиянието си в световен мащаб, споделят от The Wall Street Journal.

Белият дом трябва да се противопостави на Конгреса що се отнася до критиките срещу Китай. Законодателството, прието в четвъртък, предизвика възражения от страна на служителите на администрацията на Тръмп, загрижени, че това може да затрудни дипломатическите взаимодействия с Пекин.

С наближаването на президентските избори в САЩ Белият дом внимателно следи китайските покупки. Тръмп споделя, че търговското споразумение е напът. „Китайската търговска сделка е напълно непокътната“, написа в Twitter той във вторник (23 юни).

След месеци на продемократични протести в Хонконг, Конгресът на САЩ в края на миналата година прие законодателство, изискващо годишен преглед на отношението на Пекин спрямо автономията на бившата британска колония.

Доналд Тръмп, чийто търговски екип беше в разгара на търговската сделка първа фаза, избра нощта преди Деня на благодарността да подпише законопроекта и според хора, запознати с въпроса, като неговите помощници са запознали китайското правителство с плановете си. Остава да се види как ще се развие тази ситуация до ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Вярно ли е че Китай купуват втечнен газ от САЩ. Аз, от коментиращите тук знам че е много скъп и лош, и който го купува е глупав и роб на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
baba_meca
преди 3 години
ми те американците санкции та санкции.... ето им санкции сега- да видяк как е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
"Тайван, който Пекин счита за част от своята територия." - До колкото ми е известно тези не искат комунизъм се оттеглят на острова и там правят държавата Тайван. Та Тайван на същия принцип могат да кажат,че считат континентален Китай за своя територия. Струва ми се,че НАГЛЯРИТЕ отново са Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още