IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция се готви да плаща част от изгубените заради коронавируса доходи с години

Нова програма предлага алтернатива на съкращенията и позволява на компаниите да запазят колкото се може повече работни места, според френския министър на труда

22:22 | 25.06.20 г. 1
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон. <em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: EPA/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон планира нова програма за борба с вируса, според която държавата може да покрива голяма част от загубените доходи за две години, за да защити работните места, пише Bloomberg.

Макрон очерта новата мярка на среща с профсъюзите и бизнес групите. Той ще се стреми към компромис за по-целенасочената помощ, като ще се опита да накара профсъюзите и предприятията да сключват сделки за всеки отделен случай.

Скокът на молбите за обезщетения при безработица заради икономическата блокада повишава натиска върху френското правителство да защити работните места дори и когато хората не работят.

Докато броят на регистрираните безработни намалява с 3,3% през май, след като икономиката се отвори отново, но преди това бяха отчетени скокове от 7,1% през март и 22,6% през април.

Новата програма е продължение на спешната, създадена за защита на работните места по време на блокирането заради пандемията. Последната подпомогна повече от 13 милиона работници.

Ако синдикатите и бизнесът се споразумеят за намаляване на работното време в замяна на сигурността на работното място, правителството ще плаща 85% от разходите за дълги години, казва официално лице от Елисейския дворец. Тази субсидия ще намалее леко до 80% за сделки, подписани след 1 октомври.

Правителството ще финансира и 80% от разходите за обучение.

„Тази нова програма предлага алтернатива на съкращенията и позволява на компаниите да запазят колкото се може повече работни места“, заяви министърът на труда Мюриел Пенико в интервю за радио Европа 1.

Тази програма ще предотврати рязкото увеличаване на безработицата, но Bloomberg Economics прогнозира, че въпреки това нивото и ще достигне 12,5% през първото тримесечие на 2021 г. – най-високото откакто се води статистика от 1975 г.

Франция ще копира и германската схема Kurzarbeit, макар и да предвижда предоставянето на по-малко щедри условия. Субсидията за заплати ще бъде по-ниска и работниците могат да се възползват за шест месеца.

Разширяването на ключовите инструменти за борба с кризата идва, когато европейските правителства водят преговори как да адаптират спешните мерки, предприети за защита на бизнеса и работните места заради пандемията.

Проблемът сега е, че икономиката няма да се върне бързо на нивата преди кризата, така че подкрепата не може да бъде изтеглена твърде бързо. Същевременно обаче, ако подпомагането продължи твърде дълго, това може да доведе до подкрепа на нежизнеспособни работни места в следвирусната икономика и да попречи на работниците да се преквалифицират за по-добра заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mike Florida
преди 3 години
Брехххххх, колко богати тия французи.... какви неща само могат да си позволят. Явно имат пари!А, ДА, забравих нямат пари, но имат колосален дълг, ще трябва ЕЦБ да ги напечата и да им ги подари под формата на закупени, принципно нищо не струващи облигации, на принципно фалирала страна...Готска работа, какво да се каже. Това е прекрасния нов свят, където нито бизнесите нито гражданите вече могат да бъдат жертва на икономически несгоди. Всеки може да бъде спасен финансово и на всеки да му е готино, че времената са готини и това е възможно да се прави до без край, толкова готино, стига да има нужда да се направи! :))))))))))))))п.п.Все пак предстои да видим и края...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още