IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei попадна в затворен кръг

Компанията търси близост с китайските власти, но това буди подозрения

17:32 | 28.06.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Спорът около китайския доставчик на мрежово оборудване Huawei става все по-голям и по-голям. И става дума не само за една отделна компания. Става дума за търговска война между най-голямата и втората по големина икономика в света. САЩ и Китай си разменят удари за ролята на технологичната компания.

Huawei сега засилено търси близостта до китайското правителство, за да предотврати санкциите на САЩ и търговските ограничения. Проблемът е, че по този начин компанията потвърждава твърденията на своите критици.

В продължение на много години Huawei публично подчертаваше голямата си дистанция от китайското правителство. Да, това е компания със седалище в Китай. Това обаче не оказва влияние върху бизнеса извън Народната република, твърдят от концерна от Шънджън.

Междувременно посланието се променя. Председателят Ерик Сю разкритикува санкциите на правителството на САЩ и подчерта, че Пекин може да се застъпи за компанията. Китайското Министерство на външните работи се зае директно с темата след тези изявления.

От месеци китайските дипломати в чужбина се надпреварват със заплахи за последиците от изключването на концерна в техните приемащи страни. Това важи и за Германия, където посланикът спомена ограничения за автомобилните компании в Китай. Да не забравяме каква роля играе автомобилният сектор за най-голямата европейска икономика.

Дебатът за Huawei се измества. Вече не става въпрос за ролята на компания, която завладява световните пазарни дялове с най-съвременните технологии в областта на мобилния 5G стандарт. Става въпрос за политически натиск и мерене на властта между правителствата. Става дума за огромни егота.

С изявления, като това на Ерик Сю, компанията потвърждава намесата на китайското правителство. Компанията обаче навреди така на предишния си подход в конфликта. Вече не е компания с максимално отстояние от Пекин.

От китайска страна се подчертава, че процедурата е нормална и германските компании също биха помолили германското правителство за помощ в случай на затруднения. Разбира се, правителствата се застъпват за това техните компании да не бъдат дискриминирани.

Измеренията в случая с Huawei обаче надхвърлят това. Спорът е предизвикан от въпроса колко тясна е връзката между компанията и китайското правителство. Колкото повече Пекин е ангажиран с интересите на Huawei, толкова по-трудно ще бъде компанията да се позовава на абсолютната си независимост.

Предполагаемата помощ от страна на Пекин заплашва да навреди значително на позицията на Huawei. Колкото по-шумно китайските дипломати предупреждават за възможните последствия, толкова по-близки се тълкуват отношенията между компанията и китайската държава. Изглежда като затворен кръг – загадка без правилен отговор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Хахаха хуморески! Гугъл и Фейсбук нали ревът на правителството на САЩ, че не щат европейски дигитален данък и докараха нещата до търговска война. Тука нищо подозрително няма разбира се, ама за Китайците е по-различно. Когато янките слушаха телефона на баба М. в Германия, това беше много партньорско и демократично, ама ако искат да го слушат Китайците не е :)) Мама си джасъла пропагандата шЪ знаета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
todortk
преди 3 години
Е те насила ги накараха да търсят помощ от правителството си. САЩ трябва да решат какво искат - протекционизъм или свободен пазар. И ако е второто трябва да спрат да се заяждат с търговските си партньори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Solar Power
преди 3 години
Да спират всички да внасят китайски *** и да се решава проблема час по скоро ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Швепсссссс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още