IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша планира да се превърне в привлекателна дестинация за зелени инвестиции

Страната възнамерява да увеличи с 65% своя капацитет на възобновяема енергия до 2024 г., възползвайки се от фонда за възстановяване на ЕК

21:34 | 24.06.20 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Докато Европа подготвя своя многомилиарден план за ограничаване на емисиите на парникови газове, предстои трудната зелена трансформация на най-големия замърсител в рамките на Европейския съюз (ЕС) – Полша.

Страната, която понастоящем разчита на въглищата за повече от 70% от производството на електроенергия, увеличава своите усилия в стремежа си да замени изкопаемите твърди горива с възобновяема енергия, пише Bloomberg.

И докато Полша се опитва да оформи окончателно своята енергийна политика с хоризонт до 2040 г., някои от най-големите играчи в производството на чиста енергия  в света се надпреварват да завоюват дял от тази индустрия в страната. 

„Полша проявява голям интерес към вятърната офшорна и оншорна енергия“, споделя Гари Билс, регионален директор за Европа, Близкия Изток и Африка в консултантската компания K2 Management.

Това говори за драстичната смяна на курса на управляващата партия „Право и справедливост“, която премина от противник на вятърните паркове до техен застъпник на фона на понижените разходи за производство и обществената реакция срещу мръсния въздух в страната и региона.

Промяната в политиката на правителството отразява и решението на Европейската комисия (ЕК) да свърже програмата за икономически стимули в 750 млрд. евро с климатичните цели на блока.

Полша ще увеличи своя капацитет за възобновяема енергия с 65% от 2019 г. до 2024 г., най-вече от оншорни вятърни паркове, според оценките на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Първите офшорни вятърни турбини в Балтийско море се очаква да започнат да произвеждат енергия до 2025 г.

„Полша никога няма да успее да изпълни ангажимента си към Парижкото споразумение, ако се базираме само на сухоземните възобновяеми източници,“ споделя Марек Рожак от DNV GL, позовавайки се на глобалния климатичен пакт, подписан през 2015 г. „Ще трябва да се насочим и към офшорните източници“, изтъква той.

Полското министерство на климата третира офшорните проекти с приоритет, посочва то в коментар по електронната поща.

Условията в Балтийско море са идеални за изграждане на големи вятърни паркове, които все по-често могат да се видят край бреговете на Великобритания, Германия и Нидерландия. Полското крайбрежие е плитко и има силен вятър, посочва Рожак.

Правителството на Полша изчислява, че потенциалът на страната за офшорна вятърна енергия е около 10 гигавата, или около една четвърт от общото налично производство на електроенергия в страната. Промишлените групи смятат, че този потенциал може да бъде близо три пъти по-голям.

Подобна възможност може да привлече инвестиции за милиарди евро през следващите години. PGE, най-голямата местна компания за комунални услуги, изчислява, че изграждането на един гигават вятърни офшорни мощности ще струва около 12 млрд. злоти (около 3 млрд. евро).

Разработчиците се взели това под внимание. Чуждестранните компании Orsted, Equinor, RWE и Iberdrola търсят партньорства с държавни или местни дружества, които вече притежават лицензи за разработване на офшорни вятърни паркове.

Сега инвеститорите очакват приемането на ключов закон от страна на полското правителство, който въвежда държавни субсидии за изграждане на първите офшорни паркове. Представителите на индустрията за възобновяема енергия също искат властите да предоставят достъп до крайбрежието на страната за допълнителни инвестиции в рамките на секторното споразумение, което трябва да бъде сключено скоро.

Подобен план може да превърне Полша в ключово парче от един по-голям пъзел. С непрекъснато разширяващия се планиран капацитет за офшорна вятърна енергия, страната може да обвърже своята зелена енергия с тази на страни като Дания, Германия и Литва, които вече разполагат с крайбрежни вятърни паркове в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
и понеже знам че си фен ... zero avia са летяли с 6 местен електрически самолет , тестов полет в ингилизко ... https://***.zeroavia.com/press-release-23-06-2020а пък тези австралийци какво са постигнали в директното преобразуване слънце-водород ...https://***.pv-magazine.com/2020/06/22/low-cost-direct-solar-to-hydrogen-ambitions-see-the-light/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
в бизнесът не голямите изяждат малките , а бързите(съобразителните) - бавните(каращи по инерция) ... олимпус не са единственият пример , те са популярни и затова ти прави впечатление ... в случаят са и дъвка за деня ... :)))ами възползвай се , кво имаш морални задръжки ли ... ?! таман ще видиш , че не е баш така както го описваш "лапането" ... :))) ... пробвай и ти от банковите кредити и субсидиите ... щото едно е да се пише по форумите кое как , друго и трето е да се направи ... :)))хммм ... за спасението на планетата ... ти какъв глобален достъп имаш до глобални данни за да взимаш информирано глобално решение ... на базата на какво решаваш , че десетки хиляди хора по света , стояши с мнението си и експертизата си са решили нещо дето ти не си съгласен с него ... :))) ... някой някъде постоянно прави преценка за цената на продължаването на емитирането на парникови газове и преминаването към по-чисти технологии . ти как взе решение в полза на това , да продължим по инерция ... ?! то бива подкупване , ама чак пък стотици хиляди по света да им е платено и да продължава да им се плаща ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
НИКОЙ Зелка от тези, които са направили ВЕИ, ама НИКОЙ не ги е направил, за да спаси планетата-НИКОЙ. Направил го е, заради далаверата - осигурено му от европейски директиви, плод на лобита, медиен пи ар, държавна помощ и банкови кредити. И после яко цоцане и зелен популизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Ето днес чета, че Олимпос спира да произвежда фотоапарати, защото през годините решили да заложат на любителските сапунерки, но модерните смартфони ги обезсмислили. Постепенно пазарният им дял се свил и хвърлили кърпата. Това е нормално "вървене напред в живота" за мен. Докато "зелената" енергия се налага насилствено, със зелени мантри, апокалиптични внушения, поднесени с религиозен плам. Сега всеки вече е енергитик с електроцентрала.Имам две селски къщи, колко му е да ги обзаведа с по 30 kw панели и да ми носят по някой лев на гърба на хорицата. И може би трябва да се възползвам от безумието, все пак до 2030 ще изкупуват по закон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
дотук отлично ... сега виж авторът chang frick ... (жокер , политически активист къде е ?) ... (втори жокер SD са някакво подобие на атака) ... нормално да бръщолеви несвързани неща . лошото знаеш ли кое е ?! че се дава много лесно трибуна на откровено неграмотни хора по темата и започва едно репостване все едно е някакъв гуру . а съм сигурен че не може да направи разлика м/у трансформаторен блок и радиатор ... :))) ... но изказва компетентно мнение в собственият си сайт , дето само той пише основно ... :))) ... не казвам че не трябва да има различни гледни точки ... :))) напротив , нека има , но аз лично си спестявам изцяло популистите ... натоварват ме излишно . виж новините в сайта на шведският оператор , виж новините из шведските сайтове за индустрия и енергетика ... не се занимавай с журналисти-активисти на партии ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Зелев, ето ти линк чети!https://nyheteridag.se/elpriser-over-2-kronor-kilowattimmen-i-sodra-sverige-idag-16-ore-i-norge/НЕ СЪМ ПРОТИВ ВЕИ, но налагането му по този дивашки начин - с извиване на ръце на правителства и потребители, рано или късно ще намери място в учебниците. Ако имах възможност сега бих дръпнал шалтера на цялата базова енергия, да си видите хубаво оплесканите зелени части. И да танцувате валс с жълтите жилетки! Разбира се, е живота върви напред, но този зелен преход е алчен и агресивен, една чудесна маша за правене на пари, яхнат от шайка "модерни" инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
прокрадвала ли се е в теб идеята , понякога да проверяваш източника на даден цитат или твърдение , който ти харесва и допада на мирогледа ... ?! в случаят с шведската електропреносна мрежа ... ей тъй , я да видя кой е този дето е създал тази новина ... :))) ... ако имаш време провери официалният източник на новини за шведската преносна мрежа -> на първо място сайта на шведския оператор , после някой техен сайт за индустрията , най-накрая виж източника на тази новина ... :)))за това как се балансира електропреносна мрежа с преобладаващо участие на променливи ВЕИ източници ...http://eso.bg/?did=249http://crossbowproject.eu/и друг път съм го писал и пак ще го напиша , света не го интересува какво си мислим тука из форума и кой какви идеи има за балансиране ... върви си напред и това е ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Изобщо ни чакат весели зелени времена. Евтина енергия ще ни залива, когато я има в излишък, и ще се гушкаме на тъмно, когато я няма.... Британците спрели въглищата и централата им започнала да гори дърва от САЩ и Канада - супер екологично 8 милиона тона гора прекарана пез пещите за няколко месеца, само от една централа и зелените крокодили щастливи. Всички тия ВЕИ, които "ден напред" бълват и някой трябва да го изкупи, когато не му трябва и цялата система е разбалансирана от тях, но тропате с крачета и искате още и още и още. И всичко от алчност, гигантска алчност, маскирана в екологични мантри. Тонове зелена пропаганда. Навремето в "инвестора" имаше журналисти, сега копи-пейст. Утре на мястото на Аспарух ще е просто машина, която ще прави преводите на зелените евангелия. А друга машина ще ги съставя. И от критично мислене няма да има никаква нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
След планираното затваряне на атомни електроцентрали в Швеция е възможно големи региони на страната да се сблъскат с продължителни прекъсвания в доставките на електроенергия. Това се посочва в доклад на държавния оператор на електропреносните мрежи Svenska kraftn
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Първо Зелев и при нас в момента се подготвят много зелени проекти и само чакат да текнат парите от ЕС да се реализират, а после ще искат 25 години гарантирано изкупуване от държавата. Схемата е отиграна и готова да се завърти втори път, уж вече по-изгодно. Един ден ще берем ядовете от наложения с толкова пропаганда зелен диктат. И този ден не е далече. ---------------"След планираното затваряне на атомни електроцентрали в Швеция е възможно големи региони на страната да се сблъскат с продължителни прекъсвания в доставките на електроенергия. Това се посочва в доклад на държавния оператор на електропреносните мрежи Svenska kraftn
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още