IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Листването на Airbnb все пак може да се случи тази година

Компанията все още е в режим на оцеляване, твърди главният изпълнителен директор Браян Чески

20:48 | 22.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Възстановяването на Airbnb от спада в туризма, причинен от Covid-19, е бил толкова изненадващ, че отдавна очакваното първично публично предлагане на стартъпа все още стои във възможностите за 2020 г., обяви главният изпълнителен директор Браян Чески, цитиран от Bloomberg.

Той коментира, че все още е твърде рано, за да е ясно как ще се развие кризата за компанията.

Първоначалният план на изпълнителния директор е бил на 31 март да подаде проспект за листване към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в Съединените щати. Вместо това коронавирусната пандемия буквално спря пътуванията по света, срина резервациите на Airbnb и обърка плановете за листването ѝ тази година. Базираната в Сан Франциско компания съкрати 25% от работната си сила и се сдоби с допълнителен дълг от 2 млрд. долара, за да може да се справи с удара, който изтри 40% от нейната частна оценка от 31 млрд. долара.

Първият „тежък момент“ за Чески бил, когато осъзнал, че Airbnb е изправена пред откази от резервации на стойност 1 млрд. долара. След 12 години, в които Airbnb се превърна в един от най-големите уебсайтове в света за наем на ваканционни имоти и един от най-обещаващите технологични стартъпи в Силициевата долина, Чески коментира, че се чувствал сякаш ще загуби абсолютно всичко само за четири седмици.

„Имах чувството, че всичко в компанията е сринато“, коментира той. „Като индустрия просто трябваше да се взираме в пропастта и не знаехме дали и кога ще се възстановим“.

Някои скорошни индикатори подсказват, че се задава възстановяване, а търсенето се връща с по-висок темп, отколкото всички очакваха, включително самият Чески. От май Airbnb наблюдава как хората се възползват от политиките за работа от вкъщи и залагат на наем на ваканционни места в по-малките населени места за цели седмици. Броят на нощувките, резервирани през обяви в САЩ между 17 май и 3 юни, са били по-големи, отколкото през същия период миналата година. Към 17 юни резервациите в Airbnb бяха скочили с 20% на годишна база в САЩ, сочат нови данни от компанията за пазарни проучвания AirDNA.

Въпреки скока в търсенето, Чески твърди, че Airbnb все още е в режим на оцеляване.

Несигурността накара главния изпълнителен директор да промени фокуса на компанията. Коронавирусната криза остави на заден план стратегията за агресивна експанзия – диверсифицирането на бизнеса чрез инвестиции в хотели, луксозни пътувания и транспорт. Компанията остана без фокус, твърди Чески.

„Когато станеш наистина успешен, си склонен да мислиш, че можеш да правиш всичко едновременно“, коментира той. „Опитах се да го направя, може би твърде много неща накуп“. По думите на Чески това му се е изяснило, когато кризата е нанесла удара си.

Засега той ще се работи за първичното публично предлагане и ще чака сигнали за по-дългосрочно възстановяване.

„Истинският въпрос за нас е кога светът ще е готов за нас? Готови ли са за нас тази година? Готови ли ще са за нас през следващата? Трудно е да се каже“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
SSS55
преди 3 години
Airbnb все още продължава да връща пари на чужденците които не могат да пристигнат в България! Като бизнесмен не съм съгласен , но сърцето ми казва друго! Доверие се гради трудно но лесно се губи!!! Дано това се оцени от гостите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още