IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна може да спаси Европа от отрицателни цени на природния газ

Страната разполага със свободен капацитет за съхранение на газ от около 13 млрд. куб. м, или приблизително 13% от капацитета на Европа, който може да бъде използван

15:17 | 25.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bartek Sadovski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bartek Sadovski/Bloomberg

Европейските търговци на природен газ съхраняват рекордни количества от суровината в Украйна, тъй като обектите, които са по-близо до тях, бързо се запълват.

Местата за съхранение на континента, вариращи от стари солни пещери до огромни надземни резервоари, са запълнени почти до краен предел след две поредни меки зими и пониженото търсене, предизвикано от пандемията. Безпрецедентното пренасищане означава, че цените са се насочили към исторически ниски стойности, пише Bloomberg.

Доскоро забравените газови находища в Украйна изникнаха в полезрението на трейдърите като вариант Европа да се запасява с газ през последните няколко години след въвеждането на специален митнически режим, който позволява на чуждестранните търговци да инжектират ресурса там. Предлагат се намалени тарифи за привличане на гориво и от Западна Европа.

Обемът на природния газ, съхраняван в Украйна от чуждестранни компании, се е утроил през юни до 2,8 млрд. куб. метра в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Ukrtransgaz. В същото време европейските хранилища са запълнени на 77% към 17 юни в сравнение със средно 52% за това време на годината.

газ газ

През 2019 г. само седем чуждестранни компании са използвали Украйна като вариант за съхранение, в сравнение с 54 компании днес, посочва оператора на украинската газова инфраструктура.

„Предлагаме най-ниските цени за съхранение на газ в Европа и много атрактивни тарифи за транспорт“, посочва главният изпълнителен директор на Ukrtransgaz Сергей Олексиенко.

Украйна разполага със свободен капацитет за съхранение в размер на около 13 млрд. куб. метра, или приблизително 13% от общия капацитет на Европа. Ако търговците също използват въпросното пространство, това означава, че заплахата от отрицателни цени по-късно през лятото може да отшуми, смята Елцин Мамедов, анализатор от Bloomberg Intelligence. Търговците и анализаторите разглеждат тази възможност, откакто стойността на петролните фючърси падна под нулата през април.

„Очакваме Европа да изчерпа резервния си капацитет за съхранение до края на август или до началото на септември“, споделя Мамедов.

Украйна, която се опитва да избяга от влиянието на съседна Русия, през последните години се сближи с Европейския съюз и САЩ, търсейки по-силни икономически и енергийни връзки.

газ газ

Европейските компании могат да изпратят между 5 и 10 млрд. куб. метра газ за съхранение в Украйна това лято, според проучване на Timera Energy.

Тъй като количеството газ, доставено от „Газпром“ към Европа, отчита спад, Украйна трябва да привлече гориво от запад, за да увеличи приходите си от съхранение, посочват експертите.

„Общите разходи за използване на украински хранилища, като се вземат предвид свързаните с това такси за транспортиране по газопроводната мрежа между съседните страни, няма да надвишат 3,16 евро за мегаватчас, което дава достатъчен стимул за използване на този капацитет“, подчертават от Wood Mackenzie Ltd.

За сравнение, тарифата за съхранение в рамките на ЕС варира между 3,5 евро и 6,5 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
импе , "турецки паток" .. опс балкански , или там разширение на газопреносната мрежа в БГ ... защо го спират за профилактика ... ?! ... кога го пунаха кога го профилактират вече ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още