IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо инвеститорите виждат еврото като валута убежище на фона на Covid-19?

Капиталовите пазари ще покажат къде е рискът при втора вълна на коронавируса, твърди Валентин Маринов от Credit Agricole

21:40 | 22.06.20 г. 2
Защо инвеститорите виждат еврото като валута убежище на фона на Covid-19?

“Еврото в момента се движи не от периферните спредове, като например разликата между нивата на германските или италианските облигации, а от ликвидността.  В момента еврото е втората най-ликвидна валута. Ако наистина стигнем до ситуация, в която има скок на несигурността на пазарите, инвеститорите може да се върнат към еврото”, прогнозира той.

"Това, което беше свършено в еврозоната по възстановяването на еврото, и фактът, че Европейската централна банка беше толкова агресивна в намесите си на пазара на европейски облигации, ще превърнат Европа в по-безопасна дестинация за капитал и еврото ще стане още по-привлекателна валута убежище във времена на несигурност,  дори и ако кери търговията в евро спадне”, прогнозира експертът.

Що се отнася до долара, Маринов посочи, че той се е проявил като валута убежище от последна инстанция. 

“Инвеститорите продадоха всякакви активи и търсеха кешови наличности в долари. Това създаде негативна взаимовръзка между долара и рисковите нагласи и доведе до леко отслабване на долара”, коментира още той.

По думите му валути като австралийския долар, еврото и щатския долар вече са оценили негативните ефекти от коронавируса и са на предпандемични нива

“Затова смятаме, че инвеститорите ще се опитат да предвидят накъде ще тръгнат световните капиталови пазари и валути. От тази гледна точка доларът запазва позицията си на валута убежище от последна инстанция. Но при рискове като втора вълна на Covid-19 инвеститорите вероятно ще се върнат към кешовите наличности в долари и ако започнат пак да избягват риска, това ще доведе до поскъпване на долара”, очаква Валентин Маринов.

По отношение на нивата на долара, които могат да навредят на световната икономика, той обясни, че такива е имало през март и април. Маринов посочи, че тогава недостигът на долари е изстрелял валутата до многогодишни върхове

“Тези движения бяха пресрещнати с решителни мерки от страна на Фед и други централни банки по света. Те вливаха ликвидност в световната икономика, използвайки т.нар. валутни суапови линии и се опитваха да се борят с недостига на долара. Защото знаеха, че при тогавашните нива на долара, негативният ефект върху световната икономика щеше да бъде катастрофален”, показва анализът на експерта. 

Маринов смята, че нивата на долара, особено през март, са нещо, което световните централни банки ще се опитат да избегнат. 

По отношение на американската икономика и влиянието на силния долар върху нея, той посочи, че обичайно американската икономика е сравнително затворена и не разчита на търговия толкова, колкото еврозоната или Япония.  

Как ще реагират пазарите? Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Lucifer
преди 3 години
2$ = 1? как ти звучи??...по-малкото зло след бедствието Тръмп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Jorkata
преди 3 години
Еврото - убежище? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още