IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори ще тестват цена от 2 до 3 хиляди долара за тройунция злато

Големи щатски фондове правят огромни покупки на благородния метал, съобщи д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в ПИБ

21:52 | 19.06.20 г. 5
Инвеститори ще тестват цена от 2 до 3 хиляди долара за тройунция злато

През последните два дни златото бележи нови рекорди, като се връща отново на нива от 1540 евро за тройунция и на нива около 1730 щатски долара за тройунция. Това са едни от най-високите нива за периода след абсолютните пикове през 2011 г. и 2012 г.", посочи тя.

Д-р Генчева заяви, че категорично златото държи много високо ценово ниво на световните финансови пазари и то е обусловено от всички актуални епидемични, икономически и финансови събития по света.

"Стойността от 2 хил. долара за тройунция ще бъде тествана в близките месеци – със сигурност в началото на есента и до края на годината. Но финансовите анализатори на Bank of America прогнозират нива от близо 3 хил. щатски долари, което определя високото търсене и огромните покупки на някои от големите щатски фондове", обясни експертът.

По думите на д-р Генчева само за първото тримесечие най-големият мениджър на активи в света Black Rock е увеличил три пъти количеството на притежаваното злато – от 387 млн. долара до малко над 1 млрд. долара към края на март.

Директорът "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка допълни, че централните банки определено ще оказват ефект върху цените на златото.

"Също така златото вече не е толкова лесно достъпно за инвеститорите, както беше ситуацията през януари и февруари", уточни д-р Валентина Григорова-Генчева.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
* като пак тръгне пазара и икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Още малко цената ще е висока, като пак нагоре пазара и икономиката, ще се случи каквото стана и през 2013та, тоест срив.И това е нормално, големите инвеститори излизат от златото и се връщат на по-високодоходни активи. Тоест, в момента да се купува злато е много рисково, защото е на пик. Миналата година беше момента за покупка, сега е за продажба.Не е лошо, купува миналата година беше 76 лв. за грам при 100 грамовите кюлчета, сега може да се излезе на 100 лв. за грам. Над 30% доходност, хич не е зле. Но ако някой си въобразява, че сега ще влезе и ще изкара нещо, единствения вариант е ако има някаква значима война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Е тя тази банка и в момента го продава на 2000 долара унцията хахаха смешници :)Дори от тавекс или директно от Германия може да си го вземеш на по добри цени. Разликата е има няма 20% комисионна за пиба :)Срещат подобна платена статия на пиба за 3-4 път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Lucifer
преди 3 години
Тия от "злато и нумизматика" в *** отдавна се опитват безуспешно да продават на фантастични цени и сънуват само космически цени на които никой до сега не е купил и 1грам злато! Рекламата им е толкова отегчително скучна, че всеки решил да инвестира в злато, само като погледне цените им и безумния им спред му става весело. Тия отчаяни опити да покажат че още са живи ги прави все по-жалки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
ТАТО
преди 3 години
Платена реклама за лов на баламурници :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още