IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България разглежда всички опции за осигуряване на ваксина за COVID-19

Учени смятат, че епидемията у нас далеч не е свършила

17:45 | 14.06.20 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия за включването на България в европейската инициативата за осигуряване на ваксина за COVID-19 с равен достъп за населението на всички страни членки на Европейския съюз, съобщава правителствената информационна служба.

Борисов е категоричен, че трябва да се търси най-доброто решение за българските граждани, които желаят да се възползват от новата ваксина, и да има гаранции за качеството, безопасността и ефективността на ваксината, когато такава бъде одобрена от регулаторните органи.

В петък по време на видеоконферентно заседание на европейските здравни министри, Ананиев заяви готовността на страната ни да участва в усилията за осигуряване на ваксина за COVID-19, отчитайки, че има още много детайли, които следва да бъдат задълбочено обсъдени между ЕК и държавите-членки.

На този етап България разглежда различни опции относно осигуряването на ваксина. Страната ни има готовност да се присъедини към оформилия се алианс от четири европейски държави – Германия, Франция, Италия и Холандия, които са постигнали споразумение с биофармацевтична компания за доставка на до 400 милиона дози от ваксината COVID-19 на Университета в Оксфорд.

Държавата ни разглежда и възможността да се присъедини към общоевропейско решение по темата, с което да бъдат осигурени количества от ваксината за целия ЕС. България може да заяви интерес към ваксината и в директни преговори с компанията, организираща нейното производство и дистрибуция.

По-рано днес имунологът и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести академик Богдан Петрунов коментира пред БНР, че "сме далеч от какъвто и да е край на епидемията".

По думите му по естествения биологичен ход на вируса епидемията продължава. Според академика не по-малко от 70-80% от хората в човешката популация трябва да бъде инфектирана, за да се създаде необходимата база на колективен имунитет, която да доведе до изгасване на вируса. Той уточни, че това ще стане много бавно, а през това време трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

Имунологът обясни, че най-малко след една година ще има ваксина, която да е "достатъчно доказана със своята безвредност и достатъчно ефективна в епидемична ситуация".

"Много фирми в цял свят се мъчат да направят такава ваксина. Много се работи в тази насока. За да се преминат четирите фази за определянето на една ваксина като категорично годна за употреба, е необходимо технологично време". Акад. Богдан Петрунов определи като разумна инвестицията на ЕС в бъдеща ваксина, "защото без инвестиция няма как да стане", но отново изтъкна, че няма бързо да има готова истински качествена ваксина.

"Не трябва да се говори за борба между Европа и останалия свят за това кой пръв ще направи ваксината. Това е несериозно", коментира имунологът. 

Проф. Николай Витанов от БАН - ръководител на екип от учени за създаване на математически модели за прогнозиране на разпространението на Covid-19, който работи към Националния оперативен щаб, заяви пред БНР, че прогнозата му за приключване на епидемията около средата на юни е била при условие, че мерките се спазват стриктно.

"Мерките се спазваха до преди десетина дни и тогава регистрираните случаи бяха около 10. Ако бяхме издържали още две седмици, щяхме да излезем от медицинската част на кризата, което означава, че щяхме да имаме толкова малък брой регистрирани случаи, че можеше да ги пренебрегнем, защото здравната система е подготвена, за да се справи с тях. Получи се нещо друго - мерките спряха да се спазват и то очевидно. Щом не се спазват мерките, броят на заразените започва да расте".

Според проф. Витанов сега рискът за заразяване е по-голям, но по-поносим, защото в сравнение с месец март сега здравната система е по-подготвена. По думите му така се обясняват и решенията на управляващите да разхлабват мерките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
хахахах, ти си класически идииот!!верни ли си мислиш че се информирам от твоите постове, оптимист!!! лечение има от над 10 години, знам го много преди да знам за съществуването на мияча юли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Добре, че ми четеш коментарите та да запомниш, че има лечение за СПИН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
така се говори в дишуошърските среди :)... те за спин лечение измислиха, вирус дето атакува имунната система, та за тоя ли няма да открият... но така се случва щом хигиенистите се помислиха за лекари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 3 години
прати да се посмеем, че днес е скучен ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Искаш ли да ти пратя да гледаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Искаш ли да ти пратя да гледаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Не чета особено концентрирано, затова ми се стори че си написал "не изпадай на нивото на петров". Върнах обратно и аха, визираният от теб субект е със собствено име инженер, а не Стоян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
ти си удари две ваксини ... по двете бузи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Biso
преди 3 години
Коронавируса може да отмре по естествен път и няма нужда от ваксина - твърди бивш директор на СЗО.Coronavirus could 'burn out naturally' so vaccine not needed, former WHO director claimshttps://***.yahoo.com/news/coronavirus-could-burn-naturally-vaccine-125931790.html?soc_src=community&guccounter=1&guce_referrer=aHR0cDovL20uZmFjZWJvb2suY29t&guce_referrer_sig=AQAAAHILKsQc1KoRP2SfbLJLT31Y9u2-OGf__rJ1zOBhBsphURtAPu1n7-7hQiWO_jJifHsWU3mpcqNdCcTZebOl6kLIx5cpoe3pFePlzl5h_O_BwiB2KDf3iiqpiu18S3XtrymWbCle1MqbLVuy2uF0ouLOenIchaaC_cqGo3z82pWI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още