IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остана ли забравен капиталовият ни пазар от чуждестранните инвеститори?

5 лева емисионна цена за акция на ПИБ е справедлива спрямо средните стойности на акциите на банките в региона, посочи Тихомир Каунджиев от "Карол Капитал Мениджмънт"

17:10 | 12.06.20 г. 4
Остана ли забравен капиталовият ни пазар от чуждестранните инвеститори?

По неговите думи увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка го доказва.

„Заради липсата на доверие българският капиталов пазар няма как да бъде забелязан от радара на големите инвеститори“, прогнозира той. - Намесата на държавата беше последният вариант за крачка към ERM II. С този ход хванахме последният влак, но чисто пазарно това не е най-добрият вариант.“

Тихомир Каунджиев смята, че борсовият регулатор „не успя да свърши докрай своята работа”.

Според него 5 лева емисионна цена за акция на ПИБ е била справедлива спрямо средните стойности на акциите на банките в региона.

Банката не реализира добре своя публичен статут в продължение на 10-12 години и сега плати реално цената за това, че липсва доверие от страна на инвеститорите“, посочи той.

„Влизаме във фазата на развитие, където загърбваме капитализма и прегръщаме социализма. Популистката вълна, която политиците яхват и искат да покажат, че държавата е силна и изпълнява някои функции добре, но това е един политически експеримент“, заяви още Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт".

Изказаното мнение в студиото и този текст не са препоръка за взимане на инвестиционно решение материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Целия разговор очаквайте във видео.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 3 години
А също забравих да спомена, че П.ИБ е на +6% само за деня!За такива неща СЕК вкарват хора в затвора в сащ - за пазарни манипулации!Кой може да повярва че това се извършва от правителсво! Всеки знае че това правителство не е на ред след такива намесиАз се чудех как и с какъв акъл ще продават акции по 5 лева дето струват 2лв!?! А се оказа че намерили балък да ги купи - българския данъкоплатец! Същия който плаща са данъците си по двойно за едно и гиби от цкб, химимпорт и бакб - двойна загуба!Още една повратна точка за мен и за моя бизнес в БГ... крайно разочараван съм отново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Това което направи правителсвото е *** е не виждано и не случвало се дори в най - капиталистическите икономики по света. Вижда се че БГ се управлява еднолично и лесно се вземат и изпълняват много крайни решения. Това не остава незабелязано от хора на които Бг е в радара им. И точно това отблъсква интереса към Бг и инвестициите. Хората живеещи в столени капиталистически икономмики знаят че това е абслоютно невъзможно да се случи там, а се случва много лесно в бг биват отблъснати. Това може да се случи в техният бранш и да бъде нелоялна подкрепа на държавата към конкурентна фирма. Как се чустват собствениците на останалите банки в Бг в момента!?! Случайно ли паднаха акциите на търгувани банки на бг борсата денс?Не случайно !БАКБ надолу с 8%Химимпорт с 3%ЦКБ с 2%Аз съм акционер също и моето правителство. Днес ме нарани финасово с банките. Преди ме нарани с електроразпределителните си регулации... И това съм аз един никой, който помнми как ББ ми бърка точно на мен пазара... Какво да говорим за големите и огромни играчи...Правилно отбелязват, че това е втора ОГРомна подкрепа за ***, която банката на мустака не получи... а и там акциите ми се превърнаха от 20 лв в 0 лева благодарение пак на тая държаваВсичко е прекаленя явно и много дразни, много и това трябва да спре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Дано мистър наредба 18 е по широко скроен и гледа за различни идеи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Ами няма да има естествено .... когато държавата прави трудни нещата така се случва. Няколко съвета. Например защо е нужно да попълваш декларация какво си купил и какви дивиденти вземаш когато държавата може да си получава информацията автоматично от борсите ? Защо не позволят на втория пенсионен стълб да може да търгува с 1% от активите си на нашата борса ? Защо примерно самата държава не инвестира част от сребърни диамантени и не знам си какви глупави фондове на нашата борса ? Говоря за например 0.5% или дори по малко. По този начин ще даде стимул на фирмите, те ще работят повече, ще изнасят повече и ще продават повече , ще има по добро ДДС и по добър данък печалба за държавата а и самите акциите ще им се повиши цената. Елементарни неща !!! А сега стооят еди пари и се топят с 2-4% на година :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още