IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между 50% и 70% е спадът при продажбите на книги по време на пандемията

Анкета на Асоциация „Българска книга” показва, че 30% от издателите и търговците нямат ръст в онлайн продажбите от март до май

14:18 | 09.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Между 50% и 70% е спадът при продажбите на книги от март до май тази година в сравнение със същия период за 2019 година, показва анкета на Асоциация „Българска книга”, в която влизат издатели, търговци и литературни агенти.

Проучването е сред членовете на организацията, чиято цел е да установи и конкретизира щетите върху книгоиздателския бранш в условията на епидемията на Covid-19, съобщиха от браншовата асоциация.

Близо 30% от анкетираните не отчитат ръст в онлайн продажбите, а при тези от издателите и търговците, които все пак имат увеличение в онлайн търговията с книги, то не е достатъчно да компенсира общия спад.

Според 40% от участвалите в проучването основната причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха дейност за повече от 30 дни. 60% от анкетираните посочват, че са имали просрочени плащания с контрагентите си.

Друг акцент сред резултатите от проучването е отлагането на планираните нови заглавия и допечатки сред над 60% от издателите. Те пресмятат, че това достига 30% от общо планираните книги за издаване през текущата година, което се отразява както върху приходите, така и върху устойчивостта на сектора в дългосрочен план.

Кризата с Covid-19 в бранша намира отражение и в намаляването на персонал - над 50% от анкетираните посочват, че се е наложило да освободят служители, назначени в техните фирми.

Спецификата на книгоиздаването е свързана с работата на професионалисти от свободните професии - преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници, рецензенти, и спирането на книгоиздателските процеси рефлектира и върху тяхната заетост, посочват от Асоциация „Българска книга”.

Оттам отбелязват, че резултатите от анкетата, направена с 83 респондента, от които 80,5% издатели, 15,9% издатели и книготърговци, и 3,7% книгоразпространители, са изпратени до министъра на културата Боил Банов заедно с предложение за изготвяне на пакет от мерки за подпомагане на книжния бранш в страната.

В предложените мерки се настоява намаляването на ДДС на книгите да се превърне в постоянна мярка, с намалена ставка да се облага и доставката на услуги по отпечатването на книги; да се въведе механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове, което би могло да бъде постигнато чрез приемането на Стандарта за библиотеките; разработването на механизъм за специална финансова подкрепа на книжарниците в малките населени места.

В изпратеното писмо Асоциация „Българска книга” подчертава, че подкрепя предложенията на Европейската федерация на книгоиздателите и на Федерацията на европейските и международните книготърговци, които бяха изпратени до европейските министри на културата и еврокомисар Мария Габриел. Те включват - въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книги в книжарниците, и програми за финансиране обогатяването на книжните фондове на обществените институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Това е голямата грешка с намаляването на дедесето. Дава се пръст и се почва.... искания, искания, искания... Браншове, организации и всякакви искат държавата да дава.Трябва да е просто и ясно - един и същ процент за всички. Ако има пространство - нека стане дедесето 18 или 16%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още