IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лято 2020: Засилен интерес към по-самостоятелните места за настаняване

Ако хората не са платежоспособни, няма да пътуват, независимо от това колко са изгодни предложенията на туроператорите, смята Мария Манолова

08:45 | 09.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мария Манолова, управител на Posoka.com.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Мария Манолова, управител на Posoka.com. Снимка: Личен архив

Туризмът се оказа сред секторите, които пострадаха най-много заради пандемията от коронавирус. С поетапното разхлабване на редица мерки летният туристически сезон вече започна в България. Заради глобалната пандемия очакванията са за късен сезон, предимно български туристи по Черноморието и гости от съседните страни. Хотелиери и концесионери на плажове вече обявиха отстъпки в цените в очакване на успешен сезон. Какви са тенденциите и прогнозите за това нетипично туристически лято от гледна точка на турагентите – разговаряме с Мария Манолова, управител на една от големите туристически агенции у нас и на първия туристически портал в България - Posoka.com.

Туристическата агенция е специализирана в организирането на туристически пакети за пътувания и круизи в целия свят, включително и до екзотични дестинации като Малдивите, остров Мавриций, Карибите и много други. От агенцията всеки може да си закупи и самолетни билети за полети с всички авиокомпании, както и автобусни билети за страната и чужбина.

В началото на летния сезон Posoka.com обяви, че заради пандемията от коронавирус започва да предлага приоритетно и пакети за почивки в българските планински и морски курорти. През офисите на компанията всеки може да си резерира rent-a-car или да поиска изготвяне на индивидуална оферта за пътуване или туристическа консултация.

Госпожо Манолова, летният туристически сезон у нас вече започна. Какви са очакванията Ви за протичането му с оглед на все още съществуващите рестрикции за пътувания и други ограниченията заради коронавируса у нас и в световен мащаб?

Очакванията ни са да успеем да реализираме късен летен сезон по отношение на входящия туризъм. Вече се наблюдава раздвижване, след дългата изолация хората сякаш изпитват нужда да се разнообразят и започнаха да резервират по-дълги уикенд почивки в България. Вече имаме много запитвания за почивки в страната за юни, както и за почивки в морските ни курорти.

Наблюдаваме засилен интерес към по-самостоятелните места за настаняване – напълно оборудвани апартаменти, етажи от къщи. За пръв път от години наблюдаваме и голямо раздвижване към запитванията за почивка на къмпинг. Досега този тип почивка сякаш оставаше на втори план, но сега определено интересът е голям – защото дава самостоятелност на почиващите, а може би и защото вече има много добре поддържани къмпинги, които по нищо не отстъпват като условия на петзвездни хотели. 

Друга интересна тенденция е, че по отношение на настаняването в хотели туристите залагат на утвърдени четири и петзвездни хотели, където вече са били и са останали доволни. За разлика от предишни години, когато почиващите бяха склонни да експериментират, сега предпочитат да се връщат на местата, които са спечелили доверието им.

Достатъчни ли са предложените мерки от държавата за стимулиране на сезона и за подпомагане на туристическия бизнес?

Пандемията изненада всички и постави целия свят пред ситуация, в която закони трябваше да се пренаписват и изменят буквално за денонощие, цели сектори да се преструктурират. За съжаление, колкото и навременни или адекватни да са едни мерки, те няма как да решат изцяло проблема – защото макар че туризмът е сред най-засегнатите сектори, коронавирусът не се отрази само на него, а на цялата икономика, в целия свят. Ако хората не са платежоспособни, те няма да пътуват, независимо от това колко са изгодни предложенията на туроператорите и агенциите.  Така че, ако говорим за мерки, които да помогнат на туризма, трябва да говорим за генерални икономически мерки не само на държавно ниво, но и на европейско и световно ниво.

Положителното към момента е, че рестрикциите в движението започнаха поетапно да се облекчават навсякъде и всички държави сякаш се обединиха в стремежа да се спаси летния сезон. Разбира се, при спазването на всички мерки за дезинфекция и създаване на организацията за спазване на нужното разстояние между почиващите, защото сигурността е на първо място.

Хотелиерите, собствениците и управителите на места за настаняване, с които ние работим, започнаха да се подготвят с въвеждане на мерки за дезинфекция и организация за ограничаване струпването на хора още преди такива препоръки да се въведат официално.  Ние, от своя страна, направихме много подробно проучване и при изготвянето на пакети за почивки избрахме да работим само с доказани и утвърдени хотели, които спазват най-високите изисквания.

Поетапният рестарт на туристическия сектор в България се основава преди всичко върху насърчаване на вътрешния туризъм, отваряне на границите за пътувания с цел туризъм от съседните на България страни, а впоследствие и за останалите държави в ЕС в зависимост от въздушната свързаност. Какви стимули и преференции предлагате в новите си оферти?

Успяхме да подготвим много изгодни пакети, с доста големи отстъпки. В много от тях например се предлага следният бонус: при резервиране на 5 нощувки, клиентите получават две безплатно. Така реално всеки може да отиде на едноседмична почивка в едни от най-хубавите ни хотели , като плати само за 5 нощувки. 

Изхранването отново е включено в цената, но тази година заради мерките, ще бъде под различна форма. Част от хотелите, където предлагаме пакети, са предвидили индивидуално изхранване – храната се подготвя за всеки индивидуално спрямо предварително подготвено меню, или т.нар show cooking, който в последно време стана изключително популярен.

Друго преимущество, което предлагаме в офертите си, е дългът анулационен срок. С него даваме свобода и възможност на всеки да реагира според обстоятелствата, пред които е поставен. Сега, повече от всякога, агентите ни са на разположение 24/7 при обслужването на клиентите, като стремежът ни е да отговорим на всичките им нужди и да бъдем, така да се каже, посланик при осигуряването на приятна, безопасна и комфортна почивка.

Предвиждте ли намаление на цените за туристически услуги от страна на различни оператори в сектора?

Такива са вече налице. Определено цените на хотелитие в страната са по-ниски спрямо миналата година. Но в настоящата ситуация по-евтиното не винаги е по-добро решение. Сигурността и безопасността трябва да са водещи.

Какъв спад на пътуванията в България и извън страната очаквате? Очаквате ли възвръщане на загубите и в какъв срок?

Трудно е да се правят каквито и да било прогнози. Всичко зависи от това кога ще се отворят границите и кога ще има свобода на пътуването. На база на това могат да се направят прогнози за възстановяване. Спадът е голям, предвид забраната за пътувания и затворените граници всички почивки и екскурзии в периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка бяха неосъществени. Положителното е, че голям дял от туристите избраха да пререзервират за друга дата, с което се надяваме да се минимизират загубите в бъдеще.

Една от мерките на правителството с цел насърчаване възобновяването на сектора е субсидирането на чартърни полети. Как подобна мярка ще се отрази на вашия бизнес и на туризма в България?

Надяваме се това да окаже положително въздействие над входящия туризъм.

Как гледате на възможността туроператорите да предлагат ваучер за неосъществено пътуване заради коронакризата?

Това е инструмент за справяне с кризата, който беше въведен на Европейско ниво и беше, може би, единственото оптимално бързо решение, с което да се отнеме тежест от плещите на агенциите и операторите. То даде инструмент на компаниите да дадат възможност на клиентите да презаверят почивката си, без да се начисляват такси или неустойки. И в същото време – възможност на хотелиерите, авиокомпаниите и самите агенции, да не фалират в целия процес на масови анулации.

На ниво ЕС се обсъжда създаването на Европейски фонд за компенсиране на туристическия бизнес, чрез който да се насочат целеви средства към туроператорите, за да възстановят сумите, платени от потребителите за неосъществени пътувания. Как оценявате този ход?

Надявам се след обсъждането да бъде приет от Европейския съюз, защото всяко действие по посока взимането на консолидирани решения на ниво ЕС мисля, че е правилно. Пандемията се отрази на всички и само заедно ще можем да излезем от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
SSS55
преди 3 години
За апартамент не знам, но за самостоятелен етаж от къща съм твърдо ЗА. Особено за обекти в Airbnb, които са Супер Хост, те са доказали, че са отговорни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още