IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Тасев: България няма да плаща неустойки на Русия за „Балкански поток“

Цената на топлинната енергия ще продължава да намалява чувствително, подчерта енергийният експерт

10:42 | 02.06.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изграждането на „Балкански поток“ върви по график и до края на 2020 г. България ще се свърже със сръбската газопреносна система. Има 12 заваръчни станции и 150 км тръби вече са заварени. Имаме разбирателство с руската страна и няма да плащаме неустойки, заяви в ефира на bTV енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

В понеделник (1 юни) българският премиер Бойко Борисов и сръбският държавен глава Александър Вучич инспектираха от въздуха строителната дейност по изграждането на „Балкански поток“ и категорично заявиха, че ще продължи ускорената реализация на проекта независимо от трудностите, свързани с пандемията. 

По отношение на цената на топлинната енергия Тасев посочи, че не може да се направи прогноза, тъй като всичко зависи от потреблението, но подчерта, че намалението на цените ще бъде чувствително.

Експертът коментира и темата за новата разпоредба, според която от 1 октомври около 300 хил. небитови потребители ще бъдат прехвърлени на свободния пазар на електроенергия, които са отговорни за 10 млрд. киловатчаса потребление, или една трета от реалното потребление на страната.

„Като страна член на ЕС България се подчинява на два инструмента – директиви и регламенти. Регламентите са с пряко действие, директивите са транспонирани. По силата на директива от 2019 г. ние сме задължени до 2025 г. изцяло да либерализираме пазара при потреблението. Това означава, че крайните потребители също трябва да излязат на свободния пазар до средата на десетилетието“, изтъкна Тасев.

По неговите думи това е доста сложен процес за битовия потребител, тъй като електроенергията се произвежда и потребява в реално време. Тя трудно може да бъде съхранявана. Поради тази причина някой трябва да се грижи да поеме излишъка като баланс, както и недостигът, посочи още Тасев

Според него дълги години Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) действа рестриктивно по отношение на цената на електроенергията.

„Винаги цената е по-ниска от обичайните разходи, поради което се появиха и дефицити в енергийната система“, коментира Тасев.

Според експерта основната идея на „Държавна петролна компания“ е свързана с данъчните складове и „приходите и минимизацията на загубите ще бъдат много по-малко от инвестициите за 100-те държавни бензиностанции, които са само 2,2% от общия пазар в страната“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
А пък Аккую и той въздух под налягане!!! Хихихи........Хахахаха .... ама под високо налягане : "Возводить АЭС "Аккую" для России не так выгодно, как кажется. Это больше партнерский проект.О каком партнерстве может идти речь, если Анкара выводит из действия газопровод, прокачивая рекордно низкое количество ресурса, от которого едва ли не портится труба? Та самая, о которой ранее страна так просила Россию.Удар, через отказ от АЭС" Аккую" и жесткий ультиматум лучший ход, чтобы ответить Турции за "Поток". Возводить АЭС не выгодно РФ. Вот почему:Нет финансовых обязательств по АЭС с турецкой стороны.В проекте мало российских компаний, и деньги будут освоены турецкими строителями.Турция может стать конкурентом РФ, обучаясь на АЭС.Ценник на электроэнергию фиксируется безинфляционно на четверть века.Нет запрета в договоре на национализацию АЭС.Иными словами, РФ приходится надеяться на честность турецкой стороны, чтобы достичь окупаемости, а мы ее видим." Хихихихи.....Хахахаха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Хахаха.....Хихихихи.......ефрейтор.......пиян..... : " После семикратного сокращения закупки газа у России по "Турецкому потоку" стало очевидным, что газо-транспортная магистраль может уйти в минус, если не начать заключать выгодные договоры.Минимальный расход газа и подешевевший сжиженный газ привели к тому, что невзирая на обещания закуплено за месяц было рекордно низкие 210 млн кубометров газа." Хихихихи......Хахахаха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Бооооклууук, би ли бил така добър да слезеш на земята? За СП-2 и Турски няма да ти казвам, те са ти пред очите и сам можеш да видиш дережето им и да поплачеп над нерадостната им съдба. За Силата на Сибир понеже ти е далечко ще ти пейстна нещо. Но запомни, че големите руски енергийни проекти, получават два коментара от непредубедения наблюдател. Първият е "Хихихихи....", а вторият " Хахахаха......". А сега почети за СБ : " Ключевой проект государственной компании Газпром столкнулся с колоссальными проблемами: объемов добычи газа на одном из крупнейших месторождений России Чаяндинском может не хватить, чтобы заполнить газопровод Сила Сибири. Это грозит срывом 30-летнего контракта на поставку газа между Россией и Китаем, а Газпром рискует потерять более 1,5 триллиона рублей. К этому привели спешка с геологоразведкой, систематическая халатность и преступный подлог, допущенные руководителями компании, регулярное игнорирование технологических нарушений и даже последствия импортозамещения"......Хихихихи....., Хахахаха.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Не знам кое е компресия, но на ефрейторчето алкохолните излияния са по-скоро един голям метеоризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Господин "експерт" Тасев, бихте ли ни осведомили ще плаща ли русия неустойки на България за Трансбалканския газопровод? Същите са в размер на 1 100 000 000$ съгласно подписан договор, за времето до 2030 година без значение дали се транспортира газ или не. Още преди 3-4 години прогнозирах, че големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки. Нямам някаква заслуга, защото вероятно всеки втори средно интелигентен човек е разбирал това. Както сами виждате СП-2, Турски поток, Силата на Сибир, АЕЦ Пакш и АЕЦ Аккую се оказаха една голяма компресия(въздух под налягане). Същата ще е съдбата на "Балкански" поток и АЕЦ Белене. И ако за "Балкански" просто няма да имаме печалба, то с Белене загубите ще са колосални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
unicornblade
преди 3 години
Според него дълги години Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) действа рестриктивно по отношение на цената на електроенергията.Винаги цената е по-ниска от обичайните разходи, поради което се появиха и дефицити в енергийната система, коментира Тасев.Айде холан! "Обичайните разходи"!!!Едни правят тоалетни за по 60 хиляди лева, други не си плащат въглеродните квоти, че били политически риск, и други им ги плащат, трети взимат милиони за студен резерв, който не дай боже да ни потрябва, че не се знае дали ще го осигурят.Откога на желанието за лапане се казва "обичайните разходи"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още