IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За бъдещата детска болница ще се построи нова сграда

Теренът остава същият, но старата и недостроена сграда ще бъде съборена, каза премиерът Бойко Борисов

13:35 | 27.05.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Старата и недостроена сграда за бъдещата Националната детска болница ще бъде съборена и ще бъде построена нова, специално проектирана. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с представители на протестиращи срещу строежа на Националната многопрофилна детска болница.

Мястото за педиатричната клиника ще бъде запазено, за да се гарантира достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения. Бъдещата детска болница ще бъде построена на същия терен, в карето между няколко болници и в непосредствена близост до детската клиника на "Александровска". 

"С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда“, каза премиерът, цитиран от пресслужбата на кабинета. 

Борисов посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. „Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

По време на срещата представителите на различни организации благодариха на премиера Борисов и правителството за взетото решение за осигуряване на специализирана болница за малките пациенти.

В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Припомняме, че ДЗЗД  „ДЕТСКО ЗДРАВЕ”, с водещо участие на „Главболгарстрой” АД, спечели търга за строителството на Националната детска многопрофилна болница.

На 2 април министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница.

Общата стойност на договора е 77,8 млн. лева без ДДС или 93,4 млн. лв. с включен ДДС.

Сагата със скелето на старата сграда започна миналата година, когато през ноември ВАС отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и остави в сила становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се потвърди решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за детската болница.

Родители, архитекти, експерти и педиатри отново се обявиха против застрояването на бъдещата Национална детска болница върху стария строеж в двора на столичната болница „Александровска" и преди седмица протестираха пред Министерския съвет. Националната гражданска инициатива събра подписи на граждани, които са против проекта.

За ускорена реализация на проекта наскоро правителстнвото реши бъдещата детска болница да е със статут на обект с национално значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Ей, увряха най-накрая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още