IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задаващата се дългова криза ще направи бедните страни още по-бедни

Държавите нямат достатъчно фискално пространство за маневриране с увеличаването на разходите и свиването на приходите, посочват от Economist Intelligence Unit

10:45 | 27.05.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <span><a href="https://unsplash.com/?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></span></em></p>

Снимка: Unsplash

Икономиките ще затъват във все повече дългове заради пандемията от новия коронавирус. Най-засегнати от тази тенденция ще са по-бедните държави, се посочва в анализ на отдел за изследвания и анализи на Economist Group -  Economist Intelligence Unit (EIU). 

Държавите нямат достатъчно фискално пространство за маневриране на фона на увеличаването на публичните разходи и свиването на приходите, пишат икономистите.

Строги икономии в момента са невъзможни, защото те поглъщат политическия капитал, а и последният период на затягане на коланите беше съвсем скоро. Много от тежко засегнатите от пандемията страни и без това вече бяха в слаба фискална позиция и дългова криза в някоя от тях би създала големи сътресения на финансовите пазари, въпреки готовността на Европейската централна банка (ЕЦБ) да действа.

Апетитът на инвеститорите в държавен дълг също може да намалее. Не всички държави имат благоприятни условия за продажба на дълг в собствената си валута на дълбок вътрешен пазар.

Радикална промяна

Пандемията от коронавирус е най-радикалната промяна за световната икономика. Тази и следващата година ще са изгубени за растежа, смятат от EIU. Икономистите не очакват глобалният БВП да се възстанови до нивата отпреди пандемията до 2022 г.

Преодоляването на пандемията ще изисква извънредни фискални усилия в светлината на по-ниските фискални приходи и много по-високите разходи за здравеопазване и социални разходи. Правителствата в повечето развити страни стигнаха до извода, че увеличаването на публичните разходи и следователно нивата на публичния дълг е за предпочитане пред широкото унищожаване на производствения капацитет по време на епидемията. В резултат се очаква рязък ръст на държавния дълг в световен мащаб.

За най-надеждните държави разходите за обслужването на по-високите нива на дълг няма да бъдат непосредствена причина за безпокойство, посочва се в доклада. В крайна сметка обаче правителствата ще трябва да се изправят срещу натрупването на дългове.

За да ограничат фискалния дефицит, правителствата в повечето развити страни няма да могат да продължат да намаляват разходите. Малко вероятно е и правителствата да успеят да направят някакви спестявания, с които да намаляват дълговете. Това им оставя малко фискално пространство за маневриране.

Ускоряване на данъчната трансформация

През последните 40 години в напредналите икономики тенденцията е да се понижават корпоративните и личните данъци. Демографските промени почти принудиха някои правителства да променят това. Коронавирусната криза означава, че те ще трябва да ускорят процеса по данъчна трансформация.

Не е ясно обаче дали правителствата ще могат да събират данъци достатъчно бързо, подчертават икономистите.

Южноевропейските държави например все още се възстановяват от годините на строги икономии, съчетани с високи нива на публичен дълг, застаряващо население и постоянен фискален дефицит. Това ги прави и по-уязвими от коронавирусната криза.

Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 7
scott
преди 3 години
като освен бедни са и *** - да умиргат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Държавните дългове са последица от неправилният начин за емитиране на пари. Парите от държавните дългове са необходими на правителството, за да плаща щети от грешката на централната банка.Сега щетите бързо се увеличават, защото пандемията Covid-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка. Новите държавни дългове са потребни за плащане на нови щети.Вариантите са два:Първи: Пренебрегването на грешката на централната банка увеличава щетите. Необходими са нови дългове.Втори: За устойчиво спасение от щети е необходимо:1. Обществено разобличаване на злокобната грешка на централната банка за неправилно въведени в употреба пари.2. Прекратяване на грешката на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още