IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичната блокада срещу Huawei ще навреди най-вече на САЩ

Вашингтон рискува да тласне чуждестранните производители на чипове да изоставят американските компании и да създадат нова глобална индустрия, игнорираща САЩ

20:30 | 19.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Vanden Vijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vanden Vijngaert/Bloomberg

За последната година администрацията на американския президент Доналд Тръмп се стреми да дестабилизира способността на китайския технологичен гигант Huawei Technologies да продаде своята 5G технология и да закупи необходимите компоненти за производството на мащабна телекомуникационна мрежа. Въпреки мерките от страна на Вашингтон срещу компанията, приходите на Huawei нараснаха с над 19% през миналата година, което принуди САЩ да удвоят своите усилия, пише в коментар за Nikkei Asia Review Джой Тан, старши вицепрезидент в Huawei Technologies U.S.A.

В петък Министерството на търговията на САЩ разшири властта на държавата, позволявайки ѝ да изисква лицензи за продажбата на чипове на Huawei, произведени в чужбина с американски технологии. С това Вашингтон се опитва да спре продажбите към втория по големина производител на смартфони в света.

С промяната на правилата Huawei вече няма да може да купува чипове от най-големия производител на полупроводници в света - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). TSMC прави чипове за Huawei, използвайки оборудване от американски компании като Applied Materials и Teradyne. За да продължи да работи с Huawei, TSMC ще трябва да потърси лиценз от правителството на САЩ, който без съмнение ще бъде отказан. 

Това е лоша новина за Huawei, но ще нанесе големи щети върху американския бизнес. Миналия месец девет американски търговски асоциации писаха до министъра на търговията Уилбър Рос, посочвайки, че този ход ще навреди на производството на полупроводници, както и на световните вериги на доставките, свързани с него, а също така и на цялостния технологичен сектор.

Отбелязвайки, че всяка година американските компании изнасят технологии на обща стойност 20 млрд. долара за производство на чипове, организацията на компаниите от сектора за производство на чипове SEMI предупреди Тръмп, че планираният ход на администрацията срещу Huawei "ще бъде пречка за по-нататъшните инвестиции и иновации" и ще насърчи технологичните компании по света да "избягват" американските компоненти при създаването на своите продукти. 

Законодателната промяна в САЩ ще доведе до значителни загуби на приходи за американските производители. През март независим доклад на Boston Consulting Group отбеляза, че „силната индустрия на полупроводниците има решаващо значение за глобалната конкурентоспособност и националната сигурност на САЩ“. Проучването прогнозира, че през следващите три до пет години американските компании могат да се сблъскат със спад на приходите от 16%, ако САЩ поддържат сегашните си ограничения, и 37% понижение на приходите, ако Вашингтон напълно забрани производителите на чипове да продават на китайските си клиенти.

Загубите от такъв мащаб ще принудят американските компании да намалят разходите за научноизследователска и развойна дейност и капиталовите разходи, намалявайки капацитета за иновации на САЩ. Подобни загуби също ще принудят компаниите да елиминират между 15 000 и 40 000 висококвалифицирани директни работни места в американското производство на чипове.

Сега не е подходящ момент за подобни действия, като се имат предвид щетите, които пандемията от COVID-19 нанася на света. Конорнавирусът  продължава да свива работната сила в САЩ, като до момента е принудил около 36 млн. американци да подадат заявления за обезщетение при безработица. В същото време Федералният резерв предупреждава, че нивото на безработица може да достигне 32% - нещо, което не е виждано от Голямата депресия от първата половина на миналия век.

В дългосрочен план американските регулации могат да принудят международните производители на чипове да избират - да прекъснат всички бизнес връзки с китайските технологични компании или да спрат да използват американско оборудване за производство на чипове.

Като се има предвид растежът на технологичния сектор в Китай, по-вероятно е производителите на чипове да изберат втората опция, създавайки нова индустрия за производство на полупроводници, напълно независима от САЩ. Това ще насочи американските технологични компании към стагнация и упадък, ще наруши глобалната технологична екосистема и рискува да унищожи лидерството на САЩ в сферата на полупроводниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Технологичната блокада срещу Huawei ще навреди най-вече на САЩЕ, ся, хем сърби, хем боли?!Споко, скоро само ще боли. 25-та година и бълбук-бълбук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още