IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция вдигна забраната за търговия с лири с Citi, BNP и UBS

При установяването на забраната регулаторът заяви, че международните кредитори не са изпълнили задълженията към своите турски колеги

16:48 | 11.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турция отмени забрана за търгуване на лири с BNP Paribas SA, Citigroup Inc. и UBS Group AG, само няколко дни след като наложи ограниченията, които оказаха значително влияние на  валутния пазар, информира Bloomberg.

Говорител на банковия регулатор, известен като BDDK, потвърди, че търговските ограничения - които бяха наложени в четвъртък - са били отменени. При установяването на забраната регулаторът заяви, че международните кредитори не са изпълнили задълженията си в местна валута към своите турски колеги.

„Изглежда, че са размислили, може би някои членове на администрацията са убедили BDDK, че борбата с чуждото участие във финансовите пазари няма да постигне нищо“, казва Хенрик Гулбърг, макростратег в Coex Partners Ltd. „Така че от тази гледна точка това може да е добър знак“, добави той.

Още след валутната криза през 2018 г. турските власти започнаха да затрудняват все повече чуждестранните инвеститори да залагат срещу лирата, ограничавайки достъпа им до ликвидност. Но всичко това подкопа доверието на инвеститорите в придържането на страната към принципите на свободния пазар и влоши капиталовите потоци.

Ходът от миналата седмица също съвпадна с понижение на стойността на лирата, която достигна до рекордно ниско ниво. Решението  в понеделник предполага усилие за намаляване на щетите, тъй като търговските ограничения нарушават трансакциите при други инструменти, деноминирани в лири, включително акции, тъй като Citigroup е сред най-големите банки попечители на турски активи. т т

Отказът на чуждестранни инвеститори от турски активи досега продължава да не спира. Според последните данни на централната банка, нерезидентните инвеститори са изтеглили над 9,6 милиарда долара от пазарите на облигации и акции в местна валута през последните 12 месеца. Това е най-големият отлив на чуждестранни капитали от страната от 2015 г. насам.

Инвеститорите са загрижени за способността на централната банка да поддържа валутата, използвайки нейните резерви, които от началото на годината паднаха с 20 милиарда долара до около 86 милиарда долара в края на април.

Междувременно цикълът на парични облекчения остави лирата изложена на глобални разпродажби, като лихвените проценти, коригирани спрямо инфлацията в Турция, са сред най-ниските в света.

„Отмяната на забраната беше мълчаливо признаване на нанесените щети“, казва Джулиан Римър, трейдър в Investec Bank Plc. „Централната банка на Турция в момента се сблъсква с огромен дефицит на доверие", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Ча-ча-ча-Ламбаааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още