IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Коронавирусът е по-лош от Пърл Харбър и 11-и септември

Президентът реши все пак да не разпуска оперативната група по Covid-19 към Белия дом

23:28 | 06.05.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира в сряда мащаба на причинената от коронавируса криза в Белия дом, сравнявайки пандемията с драматични исторически събития.


„Това наистина е най-лошата атака, която някога сме имали. Това е по-лошо от Пърл Харбър. Това е по-лошо от Световния търговски център. Никога досега не е имало подобна атака и никога не е трябвало да се случи. Можеше да бъде спряна при произхода. Можеше да бъде спряна в Китай“, каза той, цитиран от Bloomberg.

Той имаше предвид изненадващата японска атака срещу американската военноморска база на Хавайските острови на 7 декември 1941 г., при която са били убити 2400 човека, и терористичните актове в САЩ на 11 септември 2011 г., взели близо 3000 жертви.




Президентът на САЩ обяви, че в крайна сметка няма да закрие работната група към Белия дом за коронавируса, а ще я реорганизира. „Не бях осъзнал колко популярна е кризисната клетка", каза той и допусна, че до понеделник в екипа може да бъдат включени още двама-трима души. Така наречената Task Force сега трябва да се концентрира повече върху завръщането към нормалното опериране на страната.


Във вторник Тръмп и неговият заместник Майк Пенс заявиха, че обмислят разпускането на групата – решение, което срещна критики. Тръмп оправда обрата в решението с думите, че не е знаел на какво доверие се радва групата.

Тръмп сформира оперативната група в края на януари, когато коронавирусът се разпространяваше бързо по целия свят. Около месец по-късно той постави вицепрезидента Майк Пенс в групата на служителите по общественото здравеопазване, включително Дебора Биркс и най-големия експерт в страната по инфекциозни болести Антъни Фочи.

Специалната група провеждаше ежедневни брифинги в продължение на седмици, на които Тръмп говореше с репортери понякога повече от два часа всяка вечер. Но те бяха свиквани след 24 април, когато Тръмп бе осмян, след като размишляваше за лечение на пациенти с коронавирус със светлина и дезинфектанти.

Данните обаче показват, че пандемията далеч не е под контрол в САЩ. Около 1,2 милиона души там са заразени, според данни на университета „Джон Хопкинс“.  Съединените щати са най-тежко засегнатата от новия коронавирус страна в света. Починалите в САЩ вече са 73 497 от общо 1 248 849 регистрирани заразени. Експертите прогнозират, че броят на смъртните случаи в САЩ може да нарасне до 134 000 души до средата на лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Всички знаем, че имаме не особено умни и психически неусточиви политици, но медиите в надпревара ни занимават с това. Един ни обещаваше ад с фризери за човешки трупове и детските площадки да станат морги. Този говори за Пърл Харбър, защото много силно са били ударени САЩ, но ВЪОБЩЕ бомбардировката няма тези последици за страната и още повече за човечеството като сегашния Ковид-19..Хайде поне ние да проявяваме малко разум?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ти май нещо бъркаш "двата щата " ... новият световен ред тепърва го създават глобалистите ... като за тая цел искат да съборят Тръмпа и правят всякакви гнусотии .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Тръмп обясни, че пандемията "никога не трябвало да се е случила. Можеше да бъде спряна в източника. Можеше да бъде спряна в Китай".Китайския говорител Хуа Чунин отговори: "Могат да казват, че пандемията е сравнима с Пърл Харбър или 9/11, но врагът на САЩ е НОВИЯТ коронавирус"НОВИЯТ коронавирус не е като СТАРИЯ който някои пуснаха в КИТАЙ!!САЩ бяха атакувани точно там където системата им е най уязвима - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!ТАЗИ ВОЙНА ВЕЧЕ Е И ТЯХНА И СЕ ВОДИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЩАТИТЕ. Как ще приключи всичко?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Много е объркан Тръмчо. Нещата вместо да стават по лоши , стават безнадеждни. Американската икономика е в пълна кома. Проамерикански режими като този в Москва са пред смяна.НЯКАКВА НЕВИДИМА СИЛА В САЩ ПРОВОКИРА ПРОЦЕСИ, КОИТО ПО НИЩО НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ СЪВЕТСКАТА ПЕРЕСТРОЙКАКОЯ Е ТАЗИ СИЛА КОЯТО ПРОВОКИРА СРИВАНЕТО НА СЪЗДАДЕНИЯТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НОВ СВЕТОВЕН РЕД?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Важното е да не задмине Хирошима и Нагасаки, че ей тогаз ше видите какво им е било на другите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
Споко, пий си белината и не се коси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още