IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Халвингът на биткойна вероятно вече е отразен от ценообразуването

Повече трейдъри може да започнат да купуват „дигитално злато“ и ще стимулират търсенето, коментират Бисер Варчев и Николай Костов от ПФБК Асет Мениджмънт

13:31 | 04.05.20 г. 8
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Когато 21 милиона биткойна бъдат генерирани, мрежата ще спре да ги произвежда, защото количеството им не е безкрайно. Това е сред основните причини биткойнът често да е спряган като „дигитално злато“ – точно както ценния метал, има ограничен брой по света и някой ден всичкото ще бъде добито, заяви Бисер Варчев, водещ на предаването Insider по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че към момента има около 18 милиона биткойна в обрaщение, което е около 85% от общия им брой, но това не означава, че криптовалутата ще достигне лимита си скоро.

"На всеки 210 хиляди блока се извършва така наречения халвинг. Първо, произвеждането на нови биткойни става по-трудно и второ, размерът на наградата за миньорите от блока намалява наполовина", посочи Варачев.

Той напомни, че исторически погледнато, цената обикновено се повишава след халвинг, но това зависи и от съотношението между предлагането и търсенето.

"Скептиците вярват, че халвингът е вече отразен в ценообразуването, но все пак  няма научен метод, по който това да се докаже. Ако историята се повтори, цените на дигиталната валута ще започнат да се повишават".

Според него повече трейдъри може да започнат да купуват от страх да не изпуснат момента, като по този начин ще стимулират търсенето и в крайна сметка – цената ще се повиши.

Николай Костов, изпълнителен директор на ПФБК Асет Мениджмънт, направи обобщение на пазарната ситуация в момента в предаването Insider.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Insider" може да гледате тук.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
LUBA6A2014
преди 3 години
след 5 годишно отсъствие да се върна в сайта и ...къде съм бил та да не знам,че най-големите Биткоин специалисти на Планетата са били в... нямам думи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
ivancholak
преди 3 години
що ми се струва, че Мики Маус статиите станаха повече от нормалното....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Халвинг Това като да купиш биткойни за двайсет хилки, да продадеш за десет, а да можеш да купиш стоки за пет хиляди ... Що не му викат куотъринг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
CGY
преди 3 години
А т.н. "халвинг" си е нагледен пример за Buy the rumor, sell the fact
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
CGY
преди 3 години
Нелепо е използването на "дигитално злато" за криптовалутите, които се доказаха като изцяло спекулативен интсрумент без никакъв фундамент.- Нито имат ограничено предлагане - докато някоя криптовалута (и то не всички) може да има лимит в обема си, то няма лимит в броя криптовалути;- Нито имат индустриално приложение;- Нито имат институционално признаване;- Нито служат за масов паричен еквивалент;- Нито съхраняват стойност - каква стойност може да съхрани нещо, за което е обичайно да поевтинява с 5-6+% дневно;- Нито са убежище при криза - нагледно се видя през последните седмици, че криптото има поведение на спекулативен актив, а не на антицикличен;- Нито имат прозрачност на пазара;- Нито имат раздробеност на собствеността.Единственото, което имат е сляпа вяра и спекулация. Тогава защо изобщо криптото се асоциира със злато, при положение, че е точно негова противоположност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Morqka
преди 3 години
Викаш криптовалутен юан голяма далавера !?Хаха че лъжливита китайска комунистическа партия ,могат да да го обезценят с 10% 20% 30 % ,когато им е удобно (както през 2016г ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
terziеv
преди 3 години
Приех "фабричната активност" и "веригите за доставки", ама "халвингът" ми идва много. Супер е забавно как хора, които не владеят английски, въвеждат такива думички. Разбирам, че за такава заплата, такава работа, ама има един човешки минимум, деееа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
A много вносни думички бее, Халвинг.Не ми и трябва. Трябва ми, че китайците пуснаха криптовалутен юан!И всякакви САШовски данкции могат да си ги заврат там,де слънце не изгрява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още