IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна премина прага от 8 хил. долара за първи път от март

Предстоящият халвинг и възвръщането на апетита към риск подкрепят най-голямата криптовалута в света

21:15 | 29.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Вълнението около предстоящия халвинг (съкращаване на наградите за блок наполовина, бел. ред.) на Bitcoin и общото възвръщане на апетита към риск тласкат нагоре цените на криптовалутите, а най-големият токен достига най-високото си ниво отпреди краха заради коронавируса, предава Bloomberg.

Bitcoin е прибавил 8,7% към стойността си до 8406 долара според копозитните цени на Bloomberg. Други криптовалути също напредват, като Bitcoin Cash и Litecoin са нагоре с по над 6,5%. Биткойн Биткойн

Криптовалутите вървят в тандем с по-рискови активи през последния месец, акциите например са постигали ръст от над 30%, но много почитатели на криптовалутите очакват и т. нар. халвинг на биткойн, намаляващ броя на наградите, които получава един „копач“. Преди последните два халвинга на токена стойността му се увеличи и много ентусиасти смятат, че същото може да се случи и сега.

„Халвингът на биткойн след по-малко от две седмици обяснява някои от бичите действия на спекуланти“, коментира Крейг Ериам, старши пазарен анализатор в компанията Oanda. „Но трябва да се има предвид, че събитие, което се очаква от толкова време, вече е изчерпало въздействието си. Затова някои от тези движения може да изчезнат с достигането до деня на халвинга“, допълва той.

Но с днешния скок над 8000 долара най-голямата криптовалута навлезе на територията на свръхпокупките въз основа на индикатора за глобалната сила на GTI. Смята се, че активите са навлезли на такава територия, ако показателят надхвърля 70 пункта и това може да означава, че токенът трудно би постигнал нов ръст в краткосрочен план. Биткойн Биткойн

„Времената са безпрецедентни, тъй като ликвидността остава приоритет за инвеститори, бягащи от фондовите пазари. Затова въпреки че може да се очаква цената на биткойн да нарасне до 10 хил. долара след халвинга, той може да бъде последван от спад на цената, тъй като инвеститорите се интересуват от печалба. Никакво ниво на техническа подкрепа не може да издържи, когато икономиката е изтощена“, казва Кристел Кек, главен търговски директор и съосновател на Bolt Global.

„Пазарът на криптовалути през 2020 г. е много различен от предишните халвинги и въздействието от „копачи“, продаващи биткойните си, се различава значително този път. Това вероятно ще подкопае влиянието след халвинга от продажбите на „копачите“, отбелязва Чарлз Хейтър, съосновател и главен изпълнителен директор на CryptoCompare.

„Заради въздействието на COVID-19 толкова близо до халвинга и обвързаността на биткойн с фондовите пазари може да не видим значителен ръст на цената заради събитието“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Терминът "разполовяване" (bitcoin halving) е малко объркващ за незапознатите и хората започват да си представят съвсем различни неща, тъй че не е зле да се сложи едно кратко обяснение. Всъщност не става въпрос буквално за разполовяване, а че майнърите ще започнат да получават наполовина по-малко биткойни за изкопаването на един блок. Ако досега са получавали 12,5 биткойна, след halving вече ще взимат 6,25. Това няма пряка връзка с цената на биткойна, тъй че поскъпването му по-скоро е някакъв психологически ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още