IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика може да расте бързо единствено с държавна подкрепа

Това ще е така, докато Пекин не ребалансира търсенето, преразпределяйки богатството от местните елити към домакинствата

17:47 | 08.05.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Наскоро китайският основен ежедневник обяви важни нови насоки за подобряване на пазарно-базирания механизъм за разпределение в икономиката. Тези мерки сигнализират за решимостта на Пекин да либерализира икономиката и да приложи реформи от страна на предлагането, които ще укрепят частния сектор. Мерките идват след няколко години на забавящ се растеж и нарастващ дълг, които тенденции вероятно ще се задълбочат заради въздействието на пандемията от Covid-19, пише за Financial Times Майкъл Петис, професор по финанси в Пекинския университет.

Икономистите отдавна призовават Пекин да подобри пазарните механизми в Китай, като осъждаха свиването на частния сектор през изминалото десетилетие. Но въпреки годините на предложения за мерки от страна на предлагането и многократните обещания за реформи, имаше малко доказателства за съществено преобръщане на тенденцията за по-голям държавен контрол върху икономиката.

Това не трябва да изненадва никого. В дългосрочен план китайският растеж наистина може да се възползва от по-силен частен сектор и по-пазарно ориентирана икономика, но в близко- и средносрочен план този подход няма да направи почти нищо за справяне с реалните причини за забавянето в Китай или нарастващата му зависимост от дълга. Нито пък би намалил икономическите ефекти от Covid-19.

Това е така, защото Китай няма проблем с предлагането. Той има проблем с търсенето, който коронавирусната пандемия само влоши. Нещо повече, свиването на частния сектор през последните години е следствие, а не причина за основния проблем на Китай с търсенето. 

Докато този проблем не бъде разрешен, за Пекин ще бъде почти невъзможно да промени курса и да обърне тенденцията за по-голямо участие на правителството в икономиката.

Икономистите знаят поне от 2007 г., макар вероятно да са го забравили през последните години, че Китай има изключително небалансирана икономика. В основата на този дисбаланс стои много ниският дял на дохода, който обикновените домакинства имат в брутния вътрешен продукт в сравнение с този на местните власти, бизнеса и много богатите.

На ниво от приблизително 50% от БВП този дял е сред най-ниските в историята на света. В резултат на това устойчивото потребление на домакинствата, обикновено най-големият компонент на цялостното търсене в голяма икономика, води и до много нисък дял на общото търсене в китайската икономика.

Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Забрави една от основните функции на държавата:да определя поносими данъци с които да се издържа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Може да го смяташ за правилно, но това не е работа на държавата. Най-малкото защото когато подкрепя, тя подкрепя избирателно - само определени бизнеси, а другите да се оправят сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Да кажем че всички държави го правят постоянно и ще се съглася. И така е правилно, така трябва. Не е по-различно от да посееш дърво в двора си но да не се грижиш за него. И да очакваш да ти дава много плод защото е длъжно, все пак е в твоя двор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Не твърдя, че никоя държава не подкрепя икономиката си, а че това не е правилно. Освен в крайно належащи случаи като сегашния. Но много държави го правят постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Добре, дайте пример тогава коя държава не подкрепя икономиката си. Да започнем от тук и ще се осъзнаваме взаимно. Може и да греша но ми трябват примери за да знам че е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
stefanstefanov
преди 3 години
Осъзнай се бе.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Държавата няма функцията да подкрепя икономиката! Нейната роля се състои в това да осигури инфраструктура, образование, здравеопазване, външна и вътрешна сигурност, качествено законодателство и социална защита. Но ако започне и да налива пари в икономиката, няма да останат средства за присъщите й функции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Уф, защо така усещам още от заглавието и подзаглавието че нещо не е наред с тази тема. Аха ясно, това е същия автор който казваше на дефлацията дезинфлация... Но добре това настрана, каква е ролята на държавата? Да подкрепя собствената си икономика. Защото икономиката съществува в рамките на държавата в която се намира. Тогава коя икономика може да е успешна без подкрепа на собствената си държава? Ето в България има слаба подкрепа и резултатите са слаба икономика. САЩ е обратното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още