IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализираният бюджет на София е с 23,4 млн. лева по-малко

Промените са необходими заради последиците от кризата с коронавируса, уточнява столичният кмет

19:58 | 23.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Готов е актуализираният бюджет на София за тази година, като в него са предвидени с 23,4 млн. лева по-малко, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.

По думите ѝ тази актуализация е необходима заради по-малките приходи на общината в ситуацията на кризата с коронавируса.

Йорданка Фандъкова уточни, че след въвеждането на извънредното положение в страната, приходите са се свили с 18,9 млн. лева само през март, като се прогнозира, че този спад ще продължи.

„Очакваме, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, но друга, свързана с данъка за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължи чувствително да намаляват до края на 2020 г.“, уточнява столичният кмет. „Затова актуализираме бюджета с 23,4 млн. лв. Със същия размер – 23,4 млн. лв. намаляваме и разходите, за да изпълним законовото изискване за балансиран бюджет“.

Очаква се намаление на данъчните приходи с 12,1 млн. лева, а приходите от данъка за възмездно придобиване на имущество да са с 8 млн. лева по-малко. С 3,5 млн. лева ще са средствата от данъка върху превозните средства. Превижда се и спад от 600 хил. лева на туристическия данък. Намалението на приходите от такси и други приходи ще е 11,3 млн. лева.

Очаква се най-сериозен спад да има от таксата за ясли и детски градини, който ще е в размер на 3,9 млн. лева. След това се нарежда такса „битови отпадъци“ с 2,6 млн. лева. С 1,4 млн. лева ще е спадът на приходите от наеми и продажба на услуги и стоки, а с 2 млн. лева по-малко ще са таксите за технически услуги.

Средствата в инвестиционната програма ще са с 13,3 млн. лева по-малко, а текущите разходи – с 12,8 млн. лева.

По думите на Йорданка Фандъкова се запазват всички средства, които са планирани за стратегическите приоритети, в това число метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с околовръстния път. В този списък попадат и строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги.

Предвиждат се с 6,7 млн. лева по-малко за няколко инфраструктурни проекта, които още не са започнати.

Столичният кмет подчертава, че има голям спад на приходите от градския транспорт по две причини. Първата е, че има по-малко продажби на карти и билети, а втората – спирането на синята и зелена зона за паркиране.

Приходите на общинските лечебни заведения също отчитат сериозен спад – заради допълнителните разходи за лечение на пациентите, заразени с коронавирус, и заради намалената си дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
mavericos4
преди 3 години
Гербавият Фандък актуализира бюджета, а комисийката им они ден си гласува 4000 лв заплатки, за 12 часа работно време на месец, по интернет ;D :D ПЕСТИМ! ХУБАВО Е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още