IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Трябва да стегнем бюджетите след извънредното положение

Изключително разточителната фискална политика не може да бъде поддържана постоянно, смята управителят на Бундесбанк

23:15 | 17.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Управителят на Германската централна банка Йенс Вайдман похвали правителствата в еврозоната за „значителните, впечатляващи“ разходи в борбата срещу икономическите последици от коронавируса. Той обаче предупреди, че властите на Стария Континент ще трябва да затегнат коланите щом кризата премине.

Вайдман, чиято кандидатура за глава на Европейската централна банка (ЕЦБ) беше помрачена от притесненията за неговите консервативни финансови позиции, заяви в интервю за Bloomberg, че икономиката още известно време ще се нуждае от подкрепа. По думите му пандемията е показала „колко важна е стабилната фискална политика“.

„Изключително разточителната фискална политика не може да бъде поддържана постоянно“, посочва той по имейл. „Продължавайки напред, всички държави ще трябва да се фокусират върху намаляването на много високите съотношения на дълга и да гарантират приемане на капиталовите пазари, като направят това по начин, който е в съответствие с нашите фискални правила“, заяви още той.

Коментарът на централния банкер попада точно в сърцето на дебата за това как Европа трябва да се справи с последствията от коронавируса, след като правителствата на 19-те държави членки вече обявиха стотици милиарди евро подкрепа за бизнеса.

„Все още не е възможно да се каже със сигурност дали мерките, предприети до днес, ще са достатъчни“, посочи 51-годишния Вайдман, който също така е в Управителния съвет на ЕЦБ. „Паричната политика има голям и важен принос в рамките на мандата си и ще продължи да играе своята роля“, посочва той.

ЕЦБ обеща да купи частен и публичен дълг за 1 трлн. евро през тази година, като в същото време предлага почти неограничени средства за банките, за да се гарантира, че те ще продължат да поддържат кредитирането към компаниите и домакинствата.

Вайдман също така отново повтори позицията, заемана от ЕЦБ, че правителствата трябва да действат решително в защита на икономиките. Той обаче намекна, че няма проблем с неуспеха за издаване на общ дълг.

„Що се отнася до същността на Европейския съюз, водещата сила при експанзията на фискалната политика е на национално ниво“, заяви Вайдман, изразявайки увереност в бъдещето на европейския проект.

Той обаче не бе особено ентусиазиран по отношение на намерението на Международния валутен фонд (МВФ) да издаде специални права на тираж (СПТ), подкрепено от редица държави, в това число Франция, но не и от водещ донор като САЩ.

Вайдман отбеляза, че по своята същност СПТ ще генерират повече ликвидност за по-напредналите държави, а не за тези с най-голяма нужда. Според него от мярката може да няма особен ефект, но въпреки това е „мъдро“ на този етап на линия да останат всички възможности.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Whitestar
преди 3 години
Естествено, след първоначалния шок и овладяването му е нужно правителствата да направят рекапитулация на заубата и план за бъдещо действие в условията на криза. Всички знаем, че Старият континент има нужния потенциал и опит в това отношение. Сега остава да станем свидетели на кординираното действие на този мощен икономически апарат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още