IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще има право да получи безлихвен кредит до 4500 лева?

ББР обяви изискванията за за безработни заради COVID-19, банките, от които ще могат да се вземат заемите по програмата, ще са ясни след 15 април

18:19 | 14.04.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската банка за развитие обяви механизма, условията и реда за кредитиране на физическите лица по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в помощ на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, съобщиха от държавната банка.

Кой има право на безлихвен кредит

ББР обяви изискванията за безработни заради COVID-19, като банките, от които ще могат да се вземат заемите по програмата, ще са ясни след 15 април. Програмата е една от кризисните мерки на българското правителство в защита на самоосигуряващите се и наетите по трудово правоотношение лица в условия на извънредно положение. Чрез нея ще се подпомогнат засегнатите от икономическите последствия от пандемията физически лица, които трябва да отговарят на определени условия.

Според изискванията, при които лицата могат да кандидатстват за заем, те трябва да са били на трудов договор, но вече да не работят и да са в неплатен отпуск като следствие от пандемията.

Те обаче трябва да са имали трудов договор в последните 6 месеца преди излизането в неплатен отпуск.

Условие за отпускане на кредит е кандидатите да не получават възнаграждение по други трудови правоотношения и да имат отработени поне пет работни дни през март, ако това е месецът, в който са пуснати в неплатен отпуск.

Условие за самоосигуряващите се лица е да са прекъснали дейността, която извършват като самоосигуряващи се лица и/или търпят поне 20% спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г., сравнено с доходите през първото тримесечие на 2019 г., като резултат от пандемията.

Кандидатите трябва да са с платени осигурителни вноски и да могат да възобновят упражняването на своята дейност (ще се върнат на същата работа) след прекратяване на неплатения отпуск.

Размер и погасяване на заема

Максимално заеманата сума е 4500 лева, теглена наведнъж или на три транша от по 1500 лева. При първоначално разрешен по-малък размер на кредита той може да се анексира впоследствие с цел достигане на сумата от 4500 лева, уточняват от ББР.

Кредитите са безлихвени (редовният лихвен процент по тях е 0%), като кредитополучателите не дължат такси, комисиони и неустойки. Кандидатите не осигуряват обезпечения като условие за отпускането на  заема.

Максималният срок на погасяване е пет години, с минимум шест месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

Кредитите се издължават след изтичането на гратисния период на вноски, чийто размер и брой се определят между търговската банка и кредитополучателя. Кредитните институции имат право да променят уговорения с клиентите си погасителен план, но в рамките на максимално определените срокове по програмата.
Всеки гражданин има право на предсрочно погасяване на дълга си, без да дължи такса/комисиони за това.

За кредит по програмата може да се кандидатства до 31 декември тази година.

Документи за кандидатстване

За да кандидатстват пред банка партньор на ББР по програмата лицата трябва да представят искане за финансиране по одобрен образец , който ще бъде предоставен от кредитната институция, редовни документи за самоличност – лична карта или паспорт; документ за регистрация, когато се отнася за самоосигуряващо се лице. Трябва да се предоставят данни за работодателя и за сключения трудов договор (изисква се и справка от НОИ за наличието на трудово правоотношение шест месеца назад).

В декларацията трябва да се впишат данни за прекъсната дейност на самоосигуряващите се лица и/или документи, установяващи над 20% спад в доходите им в първото тримесечие на 2020 г. спрямо първото тримесечие на 2019 г.

От нея трябва да става ясно, че лицето е в неплатен отпуск вследствие на пандемията, като началната дата на неплатения отпуск трябва да е след 8 март. В документа трябва да има доказателство, че фирмата, в която е работил кандидата е спряла временно или изцяло дейността си като последица от пандемията.

Кандидатът за безлихвен заем не трябва да получава възнаграждение за своя труд по друго правоотношение.

В декларацията трябва да е посочено намерението на самоосигуряващото се лице да се върне на същата работа/да възобнови прекъснатата дейност.

С друг документ трябва да се докаже, че за лицето (без значение дали е на трудов договор или е самоосигуряващо се) има платени осигурителни вноски.

Кандидатът за безлихвен кредит по тази мярка трябва да подпише декларация, че паралелно с кандидатстването за този заеми няма да се възползва и от друга мярка, осигурена от държавата за физически лица във връзка с пандемията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
телец
преди 3 години
Да! За пенсионерите- гроб! Е, не са ли гадняри!? МЕКО КАЗАНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Пенсионерите вече са отписани.....,колкото по-малко пенсионери толкова по-малко разходи за държавата.....,а относно изискванията,аз се чудя как не са измислили от 8-ми март нататък нуждаещите се от тези до 4500 лева да започнат да ходят на ръце или да подскачат на един крак.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Лъчо
преди 3 години
Тея са тотал щета..... Никаква логига. Как измислиха да сравняват цяло тримесечие.... Дефакто само 16 дена от който в извънредно положение. 90% от Самоосигуряващите се лица няма да могат да докажат спад в оборота, а ще бъде обратното ( оборота ще е по-голям). Мисля, че това е умишлено направено. Мисля, че и най - големия будала знае, че януари и февруари 2020 бяха силни месеци в сравнение с 2019. Март тръгна зле, но не чак толкова. Да не говорим, че има варианти : примерно - магазин в Мол 2019 оборот за трите месеца 20 000. Отваря втори обект в друг Мол с една фирма - общ оборот за трите месеца 30 000лв. Реално и двата обекта не работят от 13 март , но оборота е нагоре.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Българска работа.Вместо да отвори джоба държавата за всеки нуждаещ се български граданин - който е българин и иска 4500 лв на заем в трудно времена.Държавата пак през иглени уши прекарва гражаните си - не майка родина, а мащеха, ей затва сме в чужбина - бедна и стисната. Само за муртите има пари у нас, с 10% флат такси и прочие помощо за "бизнеса", а псоледния без клиенти и без работници - защо ли... ***.о.тидругите държави парите направи по сметките на гражданите си депозират... срам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
д-р Петър П. Петров
преди 3 години
Мярката е абсолютно недомислена по отношение на самоосигуряващите се лица. Как да се платят осигурителни вноски при спиране или намаляване на дейността? освен това редица дейности, упражнявани от самоосигуряващи се лица са сезонни, или пък такива, при които самоосигуряващото се лице се осигурява чрез дружество, в което е съдружник. На кой тогава ще се търси спиране или намаляване на дейността и защо се дискриминират тези лица, спрямо получаващите помощи по мярката 60/40?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
телец
преди 3 години
А за безработните пенсионери!? Нищо Пак както винаги! Пенсионерите не са ли еднакво потърпевши в сравнение със всеки друг? Дори са по- потърпевши поради лошото си здравословно състояние и ограничени възможности!!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още