IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати напълно подкрепят бързото присъединяване към ERM II

Така ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС и ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от разпространението на Covid-19

12:30 | 13.04.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работодатели и синдикати напълно подкрепят правителството за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените предварителни ангажименти и иницииране на процедурите за присъединяване на България към механизма на обменните курсове (ERM ІІ) до края на месец април 2020 г. Това става ясно от обща декларация на национално представителните организации на работниците и служители и на работодателите в България, изпратена до медиите.

Повод за обявлението е изразената миналата седмица позиция на премиера Бойко Борисов, че страната ни „спешно“ ще кандидатства до края на месеца за така наречената „чакалня“ за еврозоната.

„Социалните партньори и Икономическият и социален съвет (ИСС) на Република България многократно са заявявали по недвусмислен начин своята подкрепа за ускорена подготовка и бързо присъединяване към ERM II и, впоследствие - към еврозоната. В становище от декември 2017 г. ИСС отбелязва очакваните многобройни ползи от присъединяване към еврозоната и подчертава, че ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на Р България към еврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет, на един от основните фактори за радикална промяна на инвестиционната среда. Едва ли може да се посочи друга предстояща икономическа реформа, която да се сравни с дълбочината, важността и значимостта на очакваните последици от присъединяването към еврозоната“, пише в съвместната декларация.

Според работодателите и синдикатите високата степен на финансово доверие и устойчивост на страната ни са били потвърдени многократно в рамките на процедурите по т. нар. Европейски семестър и в официални позиции на Европейската комисия, което в настоящия извънреден момент е още по-силен аргумент за възможно най-бързото ни присъединяване към ERM II. 

„С това действие ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на Covid-19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социално развитие в дългосрочен план“, пише в декларацията.

Припомняме, че миналата седмица Investor.bg първи писа, че до момента страната ни не е поела нужните стъпки за отлагане на процедурата, въпреки че управителят на БНБ Димитър Радев загатна в телевизионно интервю именно за такъв сценарий.

Ден след нашата публикация премиерът Борисов обяви, че до края месеца България ще кандидатства за членство във валутно-курсовия механизъм. По думите му страната ни ще кандидатства заедно с Хърватия със спазване на всички критерии до този момент. „Ще бъдем приети и тогава ще ни разрешат суапови плащания и ще се закачим към основния „водопровод“ в ЕС“, каза в Хасково Борисов. 

По информация на Investor.bg на 26 април изтича срокът, в който България трябва да изпрати до ЕЦБ официалните резултати от изпълнените препоръки, дадени от европейския банков регулатор на нашите кредитни институции след края на стрес тестовете. От това дали ЕЦБ ще сметне задачата за изпълнена, зависи дали кандидатстването на страната за влизане в ERM II ще премине на следваща фаза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 3 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Нещо по темата би ли написал, извинявай??!! Всичко разбрах кой какъв е и що е е , само твоето мнение по темата не разбрах!!! И да ти напомня, че не си тук да спамиш и плюещ, гросе специалистен. Не че съм изненадан нещо, но за разнообразие вземи пиши нещо. Или ти казваш освен думи като копейник опорки *** и тем подобни заучени селски фрази не знаеш друго??? Достойно за един лум пен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Нещастно дребно същество, толкова ти е празна главата, че изобщо нямаш представа за какво говоря и какви са реалностите.С пудела Дики сте си едно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
shinawatra
преди 4 години
Остави го, тоя тотално не е в час, щял да пита златото, за да се върже към него:)) А най-печалното е, че такива тикви се изявяват в investor.bg...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
shinawatra
преди 4 години
Постигаш си целите чрез ли-за-не...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 1
shinawatra
преди 4 години
Леле, леле, точно от такива като тебе България има нужда да се ОТЪРВЕ!!!! ТАКИВА, които мислят, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРЖЕМ КЪМ НЯКОГО И НЕЩО. Винаги най-печеливши са независимите държави, които спазват неутралитет, и те ВИНАГИ СА МАЛКИ! А как се спазва неутралитет - чрез лавиране. А ти и в живота сигурно си такъв - постигаш си целите с ***. Прав ли съм? Ватенка кирлива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 2
shinawatra
преди 4 години
Аз не съм чул Дания, Румъния и Унгария да печатат пари в момента. Ръст чрез печатане, това да не е някакъв нов приом, защото на мен ми се струва че освен до инфлация до друго не води..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Така, както ти преди си целувал гъ зовете на комнягите и сега целуваш на развитите ни западни партньори ли??? Това ли имаш предвид да се присъединим. България не е малка държава 110 000 квадратни километра. Англия е 130 000. Защо не отидеш да обясниш на Англия, Швейцария, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и други, че са малки и трябва да се дуп ят??? Мисленето ти е селско- кому нистическо и това е определящо. За съжаление не си само ти такъв ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Простичко ти се вижда, щото ти си ***. Кой ти е казал, че с печатане на пари се постига просперитет??? Като печатахме преди борда до къде го докарахме. Само дето банките раздадоха кредити на близки до партиите фирми и чукаха за рефинансиране на гишето на БНБ което печаташе и даваше докато можеше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
инъче ще си кретаме с 1-2% ръст на продукта и ще гоним другите още 50 години :) Поне !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Ти не си в час и то много !!! Вземи се образовай, че направо се излагаш. Никого не сме длъжни да питаме ( самият ти въпрос издава робската ти психика - да питаш за разрешение). Дойче марката физически може и да не съществува, но ние преди еврото бяхме вързани към нея. След въвеждане на еврото марката си има съотношение на обмяна към еврото към което е приравнена. Лева чрез борда се приравнява първо към марката, а чрез нея вече и към еврото. При разпад на еврозоната всички стари валути, които сега не съществуват( марка, френски франк, шилинг, песо и т.н.) ще започнат отново да бъдат печатани всички и всяка държава ще възстанови валутата при съответният обменен курс с еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още