IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи значително очакванията си за продажбите на коли през 2020 г.

Агенцията прогнозира Западна Европа да е най-засегната на фона на влошаването на ситуацията с коронавируса

18:00 | 27.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angus Mordant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Рейтинговата агенция Moody’s International Service обяви днес, че рязко понижава своята прогноза за продажбите на автомобили за 2020 г. По думите ѝ най-голям удар се очаква да понесе Западна Европа, докато ситуацията с коронавируса се влошава извън Китай, предава Ройтерс.

Агенцията очаква глобалните продажби на коли да се свият с 14 на сто през 2020 г., което е значително повече от предходната прогноза за 2,5-процентно понижение, която тя даде през февруари.

Moody’s смята, че автомобилните продажби в Западна Европа ще се сблъскат с най-голям спад на търсенето – с 21% тази година. Това е много по-сериозно от очакваните по-рано 4% намаление.

В Китай броят на автомобилните продажби се очаква да се понижи с 10%, спрямо февруарската прогноза за спад от 2,9%.

В САЩ агенцията очаква продажбите на леки коли да се свият с поне 15 на сто през тази година. Миналия месец прогнозата беше за спад от 1,2%.   

Броят на заразените с коронавирус в САЩ се повиши до над 92 хил. – показател, по който страната изпревари Китай и Италия.

През февруари автомобилните продажби в Китай, най-големият пазар за автомобили в света, се сринаха със 79,1%, отбелязвайки най-големия си месечен спад в историята. Това се случи, след като епидемията в страната засегна търсенето, сочат данни на най-голямата асоциация на автомобилната индустрия в страната.

Пандемията, която взе над 22 хил. жертви в глобален мащаб, доведе до принудителното спиране на работа на автомобилните заводи по света, докато редица градове преминават под карантина, за да овладеят разпространението на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
хихи ... в китай общ спад на аутомобилите за февруари 79,1% , а на електричките 65% ... а пък тесла с модел 3 ги е изкъртила със спад от 46% . на върхът на хранителната пирамида , най-продаван модел автомобил ... :))) ... и понеже туканка се дудне из форума каква скъпотия са електричките , да не правя реклама на продавачът и марката(китайска засега, скоро една японска и една европейска) на цена за чиста електричка - градска кола - 14.400лв с ДДС и една на цена от 24.600лв с ДДС . за 6-8 часа на контакт от 220V , 120км градско каране ... честито на дизелите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още