IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: Има ефект от усилията и промяна в съзнанието на хората

България задържа кривата на разпространение на коронавируса доста ниско, каза Румен Радев

12:39 | 18.03.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев заяви, че има резултат от усилията, които се прилагат за ограничаване на коронавирусната инфекция. Той посрещна на "Дондуков" 2 премиера Бойко Борисов, представители на правителството и на щаба, които ще обсъждат мерките срещу вируса, предава Dnes.bg

"Има ефект от тези усилия, България задържа кривата на разпространение доста ниско", каза Радев и допълни, че така нашата здравна система, която има ограничен капацитет, ще може да поеме случаите.
"Не сме изграждали мерки и действия по такъв начин, всички да се отнасят с разбиране към усилията, които се прилагат", призова той. 

По думите му важен е не терминът извънредно положение, а мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата, добре планирани и добре осигурени.

Президентът каза, че е обнадежден, че българите са се включили в призива на Щаба, на правителството, и имаме промяна в съзнанието, спазват се социална изолация и социална дистанция. Има какво да се желае, но съзнанието е налице, смята той.

Радев акцентира на това, че индустрията ни, преди да започне да изнася защитни средства, трябва да осигури лекарите ни в София, служителите на реда, в самите предприятия.

Държавният глава посочи, че инструкциите трябва да са ясни за всички медици до последния лекар. По думите му предвиждат се наказания за тези, които отказват да изпълнят Хипократовата клетва, но преди това, те трябва да бъдат осигурени с предпазни средства.

Радев призова и институциите да си "мерят приказките" и да изпълвяват инструкциите на Щаба и на Министерския съвет.

По отношение на спекулата той каза: „Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели, не го правете, не е достойно".  Можем да излезем от тази криза само обединени институциите, акцентира няколко пъти той на взаимодействието с Министерския съвет в момента.
 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
redcretin
преди 4 години
Задържа, като мъртвец-свещ. България не тества, затова както винаги ще бъде изненадана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още