IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският парламент разреши на Путин да се кандидатира отново за президент

За да влязат в сила, конституционните промени трябва да бъдат одобрени от конституционния съд, а след това и на референдум на 22 април

16:35 | 11.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY</em></p>

Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

Долната и горната камари на руския парламент одобриха на трето и последно четене промени в конституцията на федерацията, които позволяват на Владимир Путин да се кандидатира за пети мандат като президент. 382 депутати в долната камара гласуваха в подкрепа на текстовете, 43 се въздържаха, гласове против нямаше.  Горната камара на руския парламент одобри също на пленарно заседание законопроекта за изменение на конституцията. В 170-местния Съвет на федерацията законопроектът получи 160 гласа "за" при един "против" и трима въздържали се, предаде ТАСС.

Общият брой на предложените поправки в конституцията беше около 390. Промяната на конституцията беше инициирана от президента на страната Владимир Путин. Поправките предвиждат преразпределение на пълномощията между органите на властта в полза на президента и позволяват да се уволняват съдии от Конституционния и Върховния съд, като добавят пълномощия за неовластения в момента Държавен съвет.

Текстът, който предвижда предишните президентски мандати на Путин да бъдат „занулени“, т.е. да се броят от приемането на конституционните промени, беше внесен във вторник от първата жена-космонавт Валентина Терешкова, която в момента е депутат от президентската партия "Единна Русия". Това ще му даде право да се кандидатира за поста отново през 2024 г.

"Няма какво да го извъртаме и да се чудим как да го кажем с някакви измислени конструкции. [Напротив], всичко трябва да е честно и открито, и публично да предвидим (такава възможност)", каза Терешкова от трибуната. Самият Путин каза, че е съгласен да се кандидатира отново.

За да влязат в сила, конституционните промени трябва да бъдат одобрени от конституционния съд, а след това и на референдум, който се очаква да се проведе на 22 април.

В момента Путин е президент за четвърти мандат. След първите два той заемаше поста министър-председател. С това прекъсване той заобиколи изискването на руската конституция за максимум два "поредни" мандата на държавния глава. Сегашният му мандат изтича през 2024 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
пасъм
преди 4 години
Само не разбрахме ще се строи ли нов мавзолей
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...и те така, до старини ще ви налага! ...безжалостен "деспот," незачитащ сосовижданията и соросоприщявките! ...смех, смех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
многодобре
преди 4 години
...и те така до старини ще ви налага! ...безжалостен "деспот" незачитащ сосовижданията и соросоприщявките! ...смех, смех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
khao
преди 4 години
Най после махна и последнат разлика между русия и ссср :) ... така де, кво е едно КПСС без свето ЦК (Държавен съвет).Виж за "Референдума" вече са си научили урока, ще бъде одобрено само с 80% ЗА, не като едно време с 99.9%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още