IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Караниколов: Ангажираме българската индустрия да работи за България

Маски и защитни облекла има за още месец, започва форсмажорното производство на тези консумативи

16:47 | 08.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Към момента има налични консумативи за болниците и лечебните заведения, но ангажираме българската индустрия да работи за България. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг в Министерски съвет във връзка с 4-те доказани случая на коронавируса у нас, цитиран от Агенция "Фокус".

"Днес малко по-рано взехме една мярка, каквато е в повечето държави-членки на ЕС, по отношение на временна забрана за износ на медицински консумативи, които са нужни и по заявка от кризисния щаб, които да обезпечат болниците, лечебните заведения, както и други служители, които имат пряк, всекидневен контакт с хора. Това е направено в почти всички европейски държави", каза още Караниколов. 

Той успокои, че към момента налични консумативи за болниците и лечебните заведения има. „Ние не знаем, колко време ще продължи тази криза със съответния вирус, затова трябва да ангажираме българската индустрия - текстил и такава, която се занимава специфично с медицински консумативи да работят за населението на Република България. Хубавото е, че абсолютно всички проявиха разбиране, тъй като те също знаят, че в другите страни това се случва. Тази заповед е на основание чл. 36 от Договора за функциониране на ЕС. Предвидена е в европейските директиви. Имаме разбиране от индустрията. Ще работим за обезпечаване на необходимите количества за населението с българската индустрия. Освен количествата, които сме резервирали от трети страни, очакваме и тези доставки, благодаря на българските фирми", допълни Караниколов.

Той обясни, че ако нашите производители са имали договори с контрагенти в други страни, ще могат да се позоват на този форсмажор, така че не се започват дела за неизпълнени договори. "Това е практика на всички европейски страни, които въведоха този европейски механизъм. Тъй като производителите на тези медикаменти са извън ЕС, считам, че българските производители могат да се справят", коментира още Караниколов.

"Всички налични медицински консумативи и в производители, и в доставчици са запазени за българската държава", подчерта още Караниколов. Министърът на икономиката поясни, че цената си я формира пазара. "Тук целта не е да се формира печалба. Ще търсим себестойност, дори българската държава ще се ангажира да търси определени платове, които да отговарят на тези изисквания. Не е момента, в който да се реализира печалба“, обясни Караниколов.
По време на брифинга стана ясно, че разходите на производителите ще бъдат покрити чрез бюджета на Министерството на здравеопазването. 111 хил. са защитните облекла, които са необходими всеки месец, към момента има налични за един месец.

Всеки момент се очаква да започне вносът на договорените от Борисов в Турция 50 хил. защитни облекла и 30 хил. маски
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 8
ing5rov
преди 4 години
да живне малко индустрията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още