IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Петров: ОПЕК трябва да спре да отстъпва

Ако ситуацията с коронавируса продължава и ОПЕК не реагира, може да се доближим до цени на петрола между 27 и 30 долара за барел, прогнозира експертът

16:32 | 07.03.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да спре да отстъпва, защото това стимулира шистовите производители на САЩ. В един момент пазарен дял може да стане по-ценен от самата цена на петрола. Този момент наближава, заяви Борис Петров, анализатор в Admiral Markets, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В последните срещи на ОПЕК наблюдавахме тенденция Русия да се отклонява от другите членове. Тя отказа да свива собствения си пазарен дял в полза на шистовите производители в САЩ. Тук ясно виждаме геополитическите интереси на петролния пазар", каза Петров.

"Определено Русия не е съгласна на никакви отстъпки. Саудитска Арабия пък държи да стабилизира цените на петрола. Има разминавания в целите на двата лагера", посочи гостът.

Петров добави и че ОПЕК често е раздирана от противоречия, особено между Саудитска Арабия и Иран.

"Ако ситуацията с коронавируса продължава и ОПЕК не реагира по никакъв начин, цени на петрола в диапазона 27-30 долара за барел ще започнат да изглеждат близо", прогнозира експертът.

"Големият проблем на пазара на петрол определено стана търсенето", изтъкна той.

Пазарът на злато е доста динамичен в последните месеци, каза Борис Петров и подчерта, че 7-годишните върхове едва удържат. 

Видео с целия разговор гледайте по-късно на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Интересно ми е, кс би изглеждало едно настъпление на ОРЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
ОПЕК трябва да спре да съществува и цената да стане определена от пазара. Манипулаторите на пазара следва да бъдат санкционирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
За първите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 53 rate down comment 3
korn
преди 4 години
Аз не разбрах анализатора Петров защо се притеснява ако ценита на петрола паднат до 30 долара? За България, която купува суровини е идеално. Петров за кой се притеснява за Алах Акбаровците или за руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
Поне аз не виждам пряка връзка между корона вирусът и петрола. През януари и февруари Китай е внесъл с 5.5% повече нефт, отколкото за същия период през миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още