IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще губи по 110 млн. долара на година заради спрения транзит на газ

Единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток", посочва енергийният министър Теменужка Петкова

14:10 | 22.02.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

От началото на годината "Газпром" е прекратил транзита на природен газ през България за Турция, Гърция и Македония. Държавата вече трупа загуби, обясни пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от Dnes.bg.

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година, съобщи министър Теменужка Петкова. По думите ѝ единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток" - газопровод от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект "Турски поток".

Петкова увери, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания при строителството на "Балкански поток".



Министърът коментира и идеята за създаване на газоразпределителен център у нас - "Балкан". По думите ѝ са нужни две условия, за да бъде изпълнен проектът – първо, да бъде изградена цялата липсваща газова инфраструктура, която ни свързва със съседните държави, и второ, газовата борса да заработи с различни източници на природен газ.

Министърът увери също така, че продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ. Основание за разговорите с "Газпром" е решение на Европейската комисия, която разследва руската държавна компания за монопол. Предвижда се новата цена да се формира на базата на континенталните газови хъбове и в случай, че тя е по-ниска, България има право да поиска намаляване и на доставната цена на "Газпром".

Петкова коментира и бъдещата Зелена сделка на Европейския съюз. Министърът определи като временно решението да бъдат заменени въглищните централи с такива на природен газ.

„ Въглищните централи няма как да излязат от употреба, защото са свързани с нашата енергийна сигурност. Ясно сме заявили пред Европейския съюз, че планираме централите ни да работят до 2030 година с хоризонт на действие до 2050 година“, каза Петкова.

„Смятаме, че трябва да се помисли също така какви мерки да бъдат предприети по отношение на държавите извън Европейския съюз, така че и те да се съобразяват също с новите екоизисквания. Иначе ние ще намалим конкурентоспособността на нашата икономика в сравнение с тази на нашите съседи“, допълни министърът.

Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, а именно близо 4000 мегавата от общо 6000.

Министърът коментира и предложените законодателни промени от депутати от ГЕРБ, с които по-големите битови потребители на електроенергия ще трябва да купуват ток от свободния пазар. Това са всички абонати, присъединени на мощност над 50 киловата за бита и 30 киловата за бизнеса.

„ Смятам, че това е едно добро, справедливо решение, ще има дискусия разбира се, но смятам, че това е добра стъпка в посока на окончателното либерализиране на пазара на електрическата енергия и до пет години той да бъде освободен изцяло“, каза Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
Ми не виждаш, щот не гледаш. Ти би ли пуснал на някой газ по нова тръба, ако той ще ти иска неустойки за старата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
Спящият бик
преди 4 години
Някой се опитва да ни убеди, че понеже ще печелим от новата тръба, не трябва да си търсим неустойките за спряната?! Не виждам никаква връзка, освен ако сами сме клекнали на руснаците за това условие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 3
dakl
преди 4 години
...."Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, а именно близо 4000 мегавата от общо 6000...."Мислите ли , че воплите на българската министърка на енергетиката ще трогне някого от необолшевиките в Брюксел? Лично аз дъбока се съмнявам???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 14
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Гледам, че сега генерал-губернатора го назначиха от Масква, *** той се оказа като пинчер с глупав поглед.Викали му На Деса фуражката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
Когато ни назначат направо от Капитолия генерал-губернатор.Ще удари по ръцете разни криминали и всички доходи ще потекат в правилната посока!А сега изток-запад-изток-запад, напрАва да пАдладейш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Ко стана сега, като има тръба губим пари, като няма тръба пак губим пари, кога подяволите печелим пари не ми стана ясно :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 17
Dr. Vatnikov
преди 4 години
22 години главница, 12 години лихви и това е сметка, ако работи *** 100% капацитет, а той не може, защото станциите не могат да нагнетяват за 100% капацитет.40+ години му е сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 23
Dr. Vatnikov
преди 4 години
***, ако бяхме построили Южен поток, щяхме да си вкараме такъв автогол, че внуците щяха да плащат!С цена от 6 милиарда и половина + лихвата на този кредит предоставен ни от руснаците, щяхме да излезем на 0 след 40 години. Ако работи на макс капацитет и няма ремонти.40 години, за да излезеш на 0! Празната ти рублoфилска тиква ако имаше и понятие от икономика, щеше да знае, че е смешно да се говори за 40 години изплащане на първоначалната инвестиция! Да не говорим пък, че патока беше ТРАНЗИТЕН, тоест ние газ по него нямаше да получаваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 18
многодобре
преди 4 години
...не се хаби приятел. Тея са "наясно" с всичко. Забравят бързо, дори и случилото се вчера. Не мислят , просто бълват простотии те си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 20
Sokratus
преди 4 години
Председателю, я ни разясни коя държава е спечелила от транзит на руски газ! Не бъркай печалбата на отделни лица с държавата!Украйна и Белорус, колко са забогатели от това? Да не би техните граждани да са по-богати от българите?То вече руснаците са по-бедни от българите!Я ми сметни колко лева ще печели всеки българин на година от поредната руска тръба!От трансбалканския печелим по 28 лв И то след като се е изплатил , след 15-та година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още