IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО: Промените в търговията с електроенергия ще оскъпят тока

Промените при цените за недостиг и излишък в крайна сметка ще се отразят и върху крайната цена, която може да се повиши с 10%, предупреждават от АТЕБ

12:16 | 12.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: КЕВР</em></p>

Снимка: КЕВР

Предложените промени в Правилата за търговия с електрическа енергия биха повишили крайната цена на търгуваната електроенергия, заяви Гергана Терзийска, финансов директор на Електроенергиен системен оператор (ЕСО) по време на обществено обсъждане пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

По нейните думи някои от въпросните промени ще доведат до увеличаване на цената на излишъка с 36 на сто и понижение с 15% при цената на недостиг.

Тя изрази възражението на ЕСО относно отхвърленото от КЕВР предложение за отпадане на обединенията на стандартните балансиращи групи.

„Само 11 от 48 фирми, координатори на балансиращи групи имат финансова отговорност към ЕСО“, подчерта Терзийска.

Тя посочи, че главният координатор няма непосредствен контрол върху подучастниците в групата.

Подобно мнение сподели и Мартин Георгиев от Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ). Той заяви, че въпросните промени в цените за недостиг и излишък в крайна сметка ще повишат крайните цени на електроенергията с 10%.

„Това ще се отрази и на част от домакинствата“, предупреди Георгиев.

Според изпълнителния директор на „Българска независима енергийна борса“ (БНЕБ) Константин Константинов предложените промени в Правилата за търговия с електрическа енергия ще решат въпросите около сегмента „ден напред“ на българско-румънската граница още през тази година.

Промените в Правилата за търговия с електрическа енергия са в съответствие с промените в Закона за енергетиката (ЗЕ), които предоставиха възможността на производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от 1 до 4 MW и когенерации да излязат на пазара. Промените предвиждат в основата си въвеждането на понятието „агрегатор“ като субект на електроенергийния пазар, ограничения за електроразпределителните предприятия при закупуването на технологични разходи, усъвършенстване на балансиращите групи, нови постановки по отношение на доставчика на електроенергия.

С допълнението на чл. 104 от ЗЕ с нова ал. 2 се въвежда яснота относно лицата, които трябва да предоставят цени за достъп и/или за пренос до/през електропреносната и електроразпределителните мрежи, в т.ч. и в случаите на износ на електрическа енергия с произход България. Това допълнение на ЗЕ от своя страна налага отмяна на някои разпоредби в ПТЕЕ, които му противоречат.

Промените в частта „Борсов пазар на електрическа енергия“ премахват в значителна степен съществуващите в практиката спорни моменти и неясноти по отношение прилагането на реда и условията за смяна на доставчик на електрическа енергия и на координатор на балансираща група и правилата за снабдяване от доставчик от последна инстанция, посочат от КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Един Българин
преди 4 години
Нали ви е мръсен въздуха? Хайде сега вдигнете тока, та кюмюрджиите пак да напалят здраво!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Превърнаха енергетиката от стратетически национален отрасъл в битпазар и пълен хардакуш, като със 100% сигурност вече може да се прогнозира и моделът на бъдещето - той ще следва модела пиле в кълчища, демек - колкото повече се мърда, за да се имитира дейност, толкова повече ше се заплита авата... и като краен резултат - същото, както в по-рано реформираните сектори - образование, здравеопазване, отбрана, индустрия, селско стопанство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още