IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ и КТ „Подкрепа“: Призивът на АОБР за оставки застрашава националната сигурност

Ако ТЕЦ „Марица изток 2“ спре доставките на електроенергия, пазарът в България ще стане неуправляем, а загубата на индустрията – огромни

16:36 | 11.02.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Призивът на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за оставки на ръководствата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ), на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ) е сериозна атака и засяга националната сигурност, посочват в свое писмо от КНСБ и КТ „Подкрепа“, изпратено до медиите.

„През последните дни сме свидетели на редица писма и изказвания от работодателските организации срещу ключови енергийни дружества у нас. Първоначално беше атакувано решението на парламента за дейността на ТЕЦ „Марица изток 2“. Преди ден бе отправена и заплаха за радикални действия и искания за оставки на ръководствата на БЕХ, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и енергийната борса, с което се иска обезглавяване на цялата държавна енергетика“, споделят организациите в писмото. 

Те визират атаката на АОБР срещу БНЕБ и високите цени на електроенергия. Според КНСБ и КТ „Подкрепа“ четенето на данните от борсовата търговия в сегмента „пазар ден напред“, публикувани от сайта https://www.energylive.cloud/, може да бъде „подвеждащо и води разговора по-скоро в неправилна посока“.

„Пазарът безспорно е динамичен - само за ден цените растат, или намаляват, като на някои пазари се наблюдават огромни разлики. Високата волатилност на цената прави впечатление, особено за германския пазар. За него е характерен високият дял на мощностите на природен газ и ВЕИ. Напоследък цените им са доста ниски поради специфичния начин на подкрепа“, посочват двете организации.

Те подчертават, че АОБР се фокусира само върху цените в Гърция, но е редно да се посочат и тези в Румъния и в Унгария.

„Така ще се види, че във въпросния ден с високи цени у нас -9 февруари, съседните на нас борси в Румъния и в Унгария са приключили търговете си с няколко часово закъснение. Така са се създали условия голяма част от търговците от региона да се прехвърлят на нашата борса и съответно да се покачи цената. Това показва непредубеденият преглед на борсовите данни – динамична среда, в която пазарните участници следва да управляват умело заявките си“, пише още в писмото.

По думите на представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ от АОБР не гледат безпристрастно на данните при купуването на електроенергия.

„Специализираният анализ на ценовите равнища (https://www.emi-bg.com/bg/home/article/) показва, че: (1) българската индустрия ползва най-евтините мрежови услуги в Европа и че (2) българската индустрия плаща все по-ниски добавки (цена „Задължения към обществото“), благодарение на засилваща се държавна подкрепа. В резултат на това цените на електрическата енергия за индустрията в България са по-ниски от цените в 19 държави членки и с 20% по-ниски от средноевропейските…“.

Според писмото пълната цена (включващи компонентите енергия, мрежа и задължения към обществото без ДДС) на електрическата енергия за индустрията от 8,2 евроцента/КВтч (или 82 евро/МВтч) през 2018 г. поставя България на двадесето място сред 28-те държави членки.

„Важно е да се поясни, че благодарение на балансирания подход за миксиране на електрическата енергия основно от централите в състава на БЕХ, се постига ниска цена за битовите потребители у нас, включително за работещите в частния бизнес. Поради това ТЕЦ „Марица изток 2“ ангажира основния си капацитет за регулирания пазар, а на свободния предлага онези количества, които съответстват на ангажиментите по делото ЕК срещу БЕХ. Трябва да е ясно, че на българския пазар няма недостиг на електрическа енергия, а напротив – при по-ниски температури в региона, производството у нас се повишава и задоволява заявките, включително за износ“, подчертават от КНСБ и КТ „Подкрепа“.

По техните думи, ако ТЕЦ „Марица изток 2“ спре доставките на електроенергия, пазарът в България ще стане неуправляем, а загубата на индустрията – огромни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Къде спаха синдикатите, когато държавата подписа да плаща репариции за СО2, къде спаха синдикатите, когато куц, кьораво и сакато си направиха ВЕИ на цена 7 пъти по-висока от днешната на ТЕЦ2. Пеньо, отдоле, ако ТЕЦ2 е паразитна, то Американските централи на които държавата плаща всичко са направо майката и бащата на ***. А репарациите за СО2 са върха на зеления паразитизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
penman
преди 4 години
Както обикновено синдикатите защитават паразитната Марица Изток 2, която е на огромна загуба, а дава щедри заплати и не намалява раздутия персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още