IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Гон: Това беше заговор на Япония срещу мен. Не трябваше да бъда задържан!

Бившият лидер на Nissan и Renault говори по време на първата си пресконференция след задържането си в Токио преди около година

17:05 | 08.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Гон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Ройтерс

Низвергнатият ръководител на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон предприе атака срещу японската наказателна система само дни след дръзкото си бягство в Ливан, пише Bloomberg.

"Бях жестоко откъснат от света, който познавах", заяви Гон в Бейрут в сряда, по време на първата си пресконференция след ареста му по обвинение за финансови престъпления преди повече от година. „Бях изтръгнат от семейството си, от приятелите си, от моето обкръжение и от Renault, Nissan и Mitsubishi“, добави той.

Полетът на Гон от Япония - бягство, достойно за холивудски шпионски трилър - бележи последния обрат в сагата, която започна с неговия зашеметяващ арест на летище „Ханеда“ в Токио през ноември 2018 г. 

Сега, свободен да изрази мнението си, 65-годишният Гон иска да спаси наследството си, засегнато от обвиненията, свързани с укриване на доходи и злоупотреба с корпоративни ресурси. Нещата са допълнително усложнени, тъй като и Франция го разследва.

„Чувствах, че съм заложник на страна, на която съм служил 17 години“, каза Гон в емоционална реакция относно своя арест в Япония, след като помогна на Nissan да се спаси от финансов крах преди две десетилетия.

След повече от година в плен на наказателната система на Япония, както и месеци, прекарани в килия, Гон трябва да намери начин да се справи с положението. Обявявайки своята невинност, той обвини японските прокурори, правителствените служители и ръководителите на Nissan в заговор за свалянето му, за да предотвратят по-нататъшното сближаване на японския автомобилен производител с Renault.

Гон посочи бившия изпълнителен директор на Nissan Хирото Сайкава, Хитоши Кавагучи и Масаказу Тойода като участници в заговора срещу него. Сайкава, който беше определен за наследник на Гон, загуби собствената си работа след по-малко от година на поста заради скандал за прекомерни възнаграждения.

Гон е изправен пред изпитания, които можеха да го пратят в затвора за повече от десетилетие, когато миналата седмица се озова в Ливан с частен самолет от международното летище в Осака, за да избяга от онова, което той определи като „подправена японска правосъдна система.“ Средиземноморската държава няма споразумение за екстрадиция с Япония.

Сега, когато се измъкна от Япония, Гон завежда дело в съда на общественото мнение - арена, където той натрупа богат опит през двете десетилетия като своеобразен гуру в автомобилната индустрия.

„Тук съм, за да разкрия една правосъдна система, която нарушава най-основните принципи на човечеството“, заяви Гон по време на пресконференцията. „Твърденията срещу мен са неверни и не трябваше да бъда арестуван“, добави още той.

По неговите думи целият процес по задържането и обвиненията срещу него са били „оркестрирана кампания, оглавявана от шепа безскрупулни, отмъстителни личности от Nissan и от адвокатската кантора Latham & Watkins, с подкрепата на прокуратурата в Токио.

Арестът му хвърли светлина върху правната система на Япония, където прокурорите могат многократно да задържат и разпитват заподозрени, без да присъстват техните адвокати. Съгласно условията на гаранцията на Гон, съдът е ограничил контактите му с неговото семейството, включително със съпругата му Карол, с която му е било забранено да говори без разрешение. Във вторник прокурорите издадоха заповед за задържането и на Карол Гон, която по-късно защити бягството на своя съпруг.

„Точно така работи (системата)“, каза Гон, като нарече този ход част от тактиката за сплашване на Япония.

От друга страна Nissan вече е похарчила повече от 200 милиона долара за адвокати, следователи и дигитални криминалисти при своето разследване срещу Гон и бившия изпълнителен директор Грег Кели, споделят източници, запазили анонимност.

В Ливан, където Гон израства и има гражданство, той е високо ценен за своите бизнес успехи, като неговият лик дори присъства на пощенска марка. Малко след ареста му в Токио през 2018 г., билборд на Бейрут обяви: „Всички сме Карлос Гон.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
за кое бе *** ?... или както беше туитнал един твой любимец:Carlos Gone ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Негоднико, ти ако беше мъж, щеше да поискаш късият меч и да си направиш харакири - а не да бягаш кат` тако`а в калъфът на контрабас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още