IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата за Трета световна война - силно преувеличена

Щатите нямат ресурс радикално да решат проблема, заяви Боян Чуков, а според Мохамед Халаф кризата с Иран ще е локална

11:41 | 06.01.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рано е да се правят прогнози, че ще се стигне до Трета световна война. Иран е бивша империя, която има история от 4 хиляди години. Не би трябвало да се подценява Иран като държава – нито във военно отношение, нито във финансово. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR експертът по сигурност и международен анализатор Боян Чуков, който коментира напрежението между САЩ и Иран след убийството на генерал Касем Солеймани.

Духовни водачи от Техеран призовават на удара да се отвърне с удар, а американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ако "Ислямска държава" се намеси, ще последва по-мощна от всякога реакция на САЩ. Чуков посочи, че задължително ще има отмъщение, но според него иранците ще изчакат с нанасянето на ответния удар.

"Не вярвам все още да имат ядрено оръжие, но редица експерти не изключват тази възможност. Иран има спящи агенти на територията на САЩ", отбеляза още Боян Чуков.

По думите му ген. Солеймани не е бил само втори човек в Иран, а дори първи човек в Близкия изток. Чуков се позова на американски източник, според когото има разработена стратегия за елиминиране на ръководителите на всички шиитски милиции в Близкия изток.

"Една от тезите е, че с този удар Тръмп се мъчи да стабилизира Сената, където ще се реши дали процедурата по неговото сваляне ще бъде успешна", подчерта още международният анализатор.

Според него Касем Солеймани е имал множество заместници, които отговарят за определени сектори. Чуков не изключва възможността на мястото на убития Солеймани да застане още по-краен човек.

"Икономически Иран е много голям съюзник на Китай. В момента САЩ нямат ресурс радикално да решат проблема с Иран. От друга страна Иран винаги е имал противоречия с Русия. Руската федерация много предпазливо се отнася по въпроса", поясни експертът по сигурност.

Журналистът Мохамед Халаф е убеден, че са основателни опасенията за развитие на напрежението между Иран и САЩ, но то едва ли ще доведе до апокалиптични прогнози. Тази позиция той изрази пред БНТ и напомни, че от години Иран не е влизал в бойни действия.

“Ударът няма да бъде директен от страна на Иран, а ще бъдат използвани прокси организации”, посочи той и прогнозира, че може би ударът ще бъде в Пакистан или Афганистан.

Мохамед Халаф смята, че убийството на Солеймани е с по-голямо значение от това на Осама бин Ладен.

Журналистът каза, че Солеймани е бил двигател на бежанската криза заради войната в Сирия. Той е на мнение, че вчерашното послание на Доналд Тръмп показва, че САЩ са готови да преговарят с Иран, не и за война.

Това ще е локален проблем, убеден е Мохамед Халаф. Ако американската армия напусне Ирак, Ислямска държава до седмица би се завърнала там”, очаква той.

Investor.bg припомня, че до ескалация в отношенията САЩ – Иран се стигна в нощта на 3 януари. Тогава  САЩ проведоха операция в района на международното летище в Багдад срещу началника на елитните части "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия и заместник-ръководителя на шиитските паравоенни групировки Абу Махди ал Мухандис, които в САЩ смятат за отговорни за организирането на нападението срещу американското посолство в Багдад на 31 декември, както и извършеното по-рано убийство на американски контрактор във военна база край Киркук.

Върховният водач на Иран Али Хеменей обеща да отмъсти на САЩ за смъртта на Солеймани, а президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да нанесе "бърз и мощен удар" по 52 обекта в Иран, ако бъдат нападнати американци или американски активи. Световната общност призова САЩ и Иран за сдържаност.

Вижте целия разговор с Боян Чуков във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Вся власть Советам!
преди 4 години
Каква точно е квалификацията на "експертът по сигурност и международен анализатор Боян Чуков"? Освен школата за доносници в Москва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още