IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончо Барбалов: За коли с Евро 5 и 6 данъкът е на най-ниското възможно ниво

В момента законът не прави разлика с какво гориво се задвижва даден автомобил – на газ, бензин, дизел, каза още заместник-кметът

11:02 | 31.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

За автомобили с евростандарт Евро 5 и Евро 6 се запазват най-ниските по закон данъчни нива. Това обясни е ефира на БНТ заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

Той отново припомни, че повишаването на данъците касае тези превозни средства и леки автомобили, които нямат евростандарт или имат евростандарт от 1 до 4. На практика това са автомобили с възраст над 15 години.

„При тях това, което одобри Общинският съвет вчера, беше екологичният компонент да бъде увеличен на максималния, който е допустим по закон и съответно за различните категории, различните евростандарти увеличението е различно“, обясни Барбалов. 

Той допълни още, че в момента законът не прави разлика с какво гориво се задвижва даден автомобил – на газ, бензин, дизел. Искахме да въведем и такава диференциация, но се оказа, че законът не дава такава възможност, добави заместник-кметът.

Припомняме, че на извънредно заседание вчера Столичният общински съвет (СОС) прие предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова за повишаване на данъците за най-замърсяващите и мощни автомобили в София, както и на данъка за възмездно придобиване на имущество. За колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите, увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лв. От тази промяна Столичната община очаква да събере около 18 млн. лв. през 2020 година. 

Местният данък при покупка на имот или кола в София също се повишава от догодина. Досега при покупка на имот дължимата такса бе 2,5% от стойността му, а от 2020 г. тя скача на 3%. Очакваните допълнителни приходи от този налог са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
beinsa
преди 4 години
Подкрепям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
beinsa
преди 4 години
Подкрепям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още