IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджански газ ще достигне границите на Европа до няколко дни

Очаква се България да купува 1 млрд. куб. м газ годишно

20:02 | 28.11.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азербайджански газ, пренасян по Южния газов коридор, ще достигне границите на Европейския съюз до няколко дни, обяви президентът Илхам Алиев, цитиран от ТАСС.

Той каза това днес на среща с министъра на външните работи на Словакия и действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Мирослав Лайчак.

Алиев съобщи също така, че шестото заседание на консултативния съвет по проекта Южен газов коридор между Азербайджан и ЕС ще се състои през февруари.

По-рано консорциумът за строителството на Трансадриатическия тръбопровод (ТАП), който е част от Южния газов коридор, обяви началото на пробно запълване на гръцкия участък от съоръжението с газ.

Търговските доставки на газ за Европа са планирани за 2020 година.

Стойността на Южния газов коридор е над 40 милиарда долара и той се простира на 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Част от него са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският тръбопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият тръбопровод.

Пропускателната способност на Южен газов коридор е 16 милиарда кубични метра, от които 6 милиарда кубични метра са предназначени за Турция, а 10 милиарда кубически метра ще се транспортират за Южна Европа.

Очаква се България да купува 1 милиард кубични метра газ годишно. Основният източник на газ за този коридор е находището Шах-Дениз в шелфа на Каспийско море със запаси от 1,2 трилиона кубични метра.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Грешно е да злобееш над нещастието на Газпромските и изобщо на нефто-газовите инвеститори. Аз не бих се радвал на загубите им. Просто бих се надявал, че грешките ще им послужат като ценен урок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Очаквам Императора да посрещне с питка и цветя първите демократични молекули от Азербайджан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Очаквам Императора да посрещне с питка и цветя първите демократични молекули от Азербайджан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още