IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токът за битови нужди у нас е най-евтин в Европейския съюз

Цената на газа за домакинствата е отбелязала най-голям ръст в България през първото полугодие

20:45 | 26.11.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През първото полугодие на 2019 г. средната цена на тока за битови нужди в България е била най-ниската в Европейския съюз, а през същия период цената на газа за домакинствата е отбелязала най-голям ръст у нас, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Цената на тока за битови нужди в България, изразена в евро, е била 9,9 евро на 100 киловатчаса, като след страната ни се нареждат Унгария с 11,2 евро и Литва с 12,5 евро. Най-скъпо токът за битови нужди излиза в Германия (30,9 евро), в Дания (29,8 евро) и в Белгия (28,4 евро). ток ток

През първото полугодие средната цена на тока за битови нужди в ЕС е нараснала леко спрямо същия период на миналата година до 21 евро за 100 киловатчаса спрямо 20 евро година по-рано.

Най-голям спад на цените на електричеството през първото полугодие на годишна база в национални валути е отчетен в Дания (-4,3%) и Португалия (-4,1%), следвани от Полша (-3,1%) и Гърция (-1,3%). Най-голям ръст е регистриран в Холандия (+20,3%), Кипър (+ 16,4%), Литва (+14,4%) и Чехия (+12%).

Цената на газа у нас е достигнала 4,5 евро на 100 киловатчаса през първото полугодие, като е нараснала с 18,3% на годишна основа, показват данните на Евростат. Сред страните членки на ЕС газът за битови нужди е по-евтин в Унгария, Румъния, Хърватия, Латвия, Люксембург и Словакия.

През първото полугодие най-голям спад на цената на газа за битови нужди в национална валута е регистриран в Дания (-1,7%), Унгария (-1,6%) и Австрия (-1,3%). След България най-силен ръст на цените е отчетен в Латвия (15,8%) и Естония (+14,2%). Газ Газ

Изразена в евро, средната цена на газа за домакинствата е била най-ниска в Унгария и Румъния (3,5 евро на 100 киловатчаса) и Хърватия (3,8 евро). Най-висока е била в Швеция (11,8 евро), Холандия (9,2 евро) и Дания (8,6 евро).

В ЕС като цяло средните цени на газа са останали стабилни на ниво от 6 евро на 100 киловатчаса. Данъците и таксите са съставлявали над една трета (37%) от сметките за електричество на домакинствата в ЕС през първото полугодие, а при сметките за газ делът им е достигнал 27%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis18
преди 4 години
лъжете Чобанска, като доллнни цигганите лъжете, щот плащам и на двете места ток и не е по-евтин, по-скъп е в Буллгарисстана аз ток в немско 150евра на месец на съм видел, ама в наюа африканска колония съм видел и даже платил и май ше ви е за последно мисля ... стига ви толко, продааам коччинатта и ареее чал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Като видя подобни популистки заглавия искам в материала да присъства и сравнение колко ток може да се купи с минимална и средна р.з. в България и как е това съотношение в другите европейски страни. Не че не знам, само не разбирам защо това че тока е най-евтин постоянно трябва да извинява поредното поскъпване при положение че правителството все още не е направило нищо за вдигането на всички доходи на българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
Скоро, ще се изравним...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
Супер сме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още