IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори министър напуска кабинета на японския премиер в рамките на седмица

Министърът на правосъдието подаде оставка след съобщение в медиите, че неговият офис „раздава подаръци“ на избирателите

11:38 | 31.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският министър на правосъдието Кацуюки Кавай.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският министър на правосъдието Кацуюки Кавай. Снимка: Ройтерс

Японският министър на правосъдието Кацуюки Кавай  подаде оставка в четвъртък (31 октомври), превръщайки се във втория оттеглил се представител от новия кабинет на премиера Шиндзо Абе в рамките на седмица след съобщение в медиите, че офисът му „раздава подаръци като картофи и царевица“ на избирателите, предава Ройтерс. 

Внезапната оставка на Кавай беше предшествана шест дни по-рано от тази на бившия министър на търговията и индустрията Ишу Сугавара, който беше обвинен в нарушаване на закона за изборите, давайки подаръци като пъпеши и раци на избирателите в своя избирателен район в Токио.

Кавай и Сугавара за първи път намериха място в кабинета след проведените наскоро избори и макар оставките им да всяват смут сред редиците на правителството на Абе седмици преди той да се превърне в най-дълго управляващия министър-председател на Япония, те вероятно няма да причинят трайни щети поради липсата на силна опозиция, смятат анализатори.

Според седмичното списание Shukan Bunshun, в допълнение към Кавай, който „разпространява продукция на привържениците“ - включително манго, съпругата му, депутатът от Либералната демократическа партия Анри Кавай, е платила на служителите на кампанията повече от разрешените от закона суми.

Кавай заяви, че нито той, нито съпругата му са запознати с обвиненията и отрекоха да са нарушили законите, но добави, че е решил да подаде оставка незабавно, за да избегне нанасянето на вреда по имиджа на съдебната власт чрез загуба на обществено доверие.

В изявление пред репортери в четвъртък премиерът Абе се извини за втори път в рамките на седмица, като заяви, че носи отговорност за назначаването на Кавай и Сугавара в кабинета през септември.

 „Като човек, който ги назначи, аз нося отговорност за това, и поради тази причина се извинявам на нацията“, заяви Абе пред журналисти, малко след като прие оставката на Кавай.

„Ще трябва да приема острата критика за тази ситуация и ще работя още по-усърдно от всякога“, добави той.

Масако Мори, бившият министър, отговарящ за равенството между половете и мерките за борба с намаляващата раждаемост, ще замени Кавай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
pioner
преди 4 години
И в България е така при първата статия за възможна корупция и летят оставки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още