IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефективно ли е производството на електроенергия чрез велосипеди?

Изчислено е, че чрез велосипед човек може да произвежда около 100 вата мощност на час – с което да захрани една 100-ватова крушка за един час

08:40 | 01.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от емблематичните европейски филми от 90-те години на миналия век, „Ъндърграунд“ на Емир Кустурица, представя сцена, в която един от героите върти педалите на неподвижен велосипед, за да произвежда електричество. Работата, която персонажът върши, е достатъчна за захранване на фаровете на автомобила. Възможно ли е това наистина? И ако е така, би ли било ефективно? 

Идеята да използваме велосипеди за генериране на електричество, докато тренираме, далеч не е нова. С нарастващата необходимост за решаване на проблема с изменението на климата все повече хора търсят начини да направят производството на електроенергия по-чисто. Още през 2009 г. BBC дори направи филм за велосипеди, захранващи цялото домакинство, пише Ирина Слав за Oilprice.

От своя страна идеята да се генерира електричество, докато карате колело - у дома или в специална фитнес зала, не изглежда нищо особено. Работите и не само извличате ползите от тренировката чрез подобрено здраве и загуба на тегло, но и произвеждате енергия. Това е процес, който носи единствено ползи, не и загуби, нали?

Грешка.

Начин на действие

Ето как работи генерирането на електроенергия чрез велосипед – генератор се прикрепя към неподвижен велосипед, който е захванат по някакъв начин към земята, за да не се движи. Следва задвижването на педалите. Чрез него се завърта колелото, към което е прикрепен генераторът, а магнитът започва да се върти, генерирайки електрически поток, който преминава през проводник.

Това електричество може или да се използва веднага, или - това е по-добрата част - да се съхранява в батерия за по-късна употреба.

Хората, които обичат да работят по хипотетични въпроси, са изчислили, че човек, въртящ педали на велосипед с генератор, може да произвежда около 100 вата мощност на час. Това е вероятният среден капацитет на възрастен човек да генерира електричество, докато кара колело на място.

Ако въртите педалите на колело у дома в продължение на час всеки ден, ще произвеждате 100 вата електроенергия. Колко е това? Достатъчно е да заредите една 100-ватова крушка за един час или 25-ватова крушка за четири часа. Това е за всеки ваш час.

Ами вие правите това или наемете някого, който да върти педала, например за осем часа всеки ден?

Ако въртите педалите през целия ден в продължение на месец, можете да произвеждате 24 кВтч.

Средностатистическото американското домакинство консумира около 1000 кВтч всеки месец. В този контекст вашият принос към общото производство на електроенергия изглежда незначителен и всъщност не си струва усилията.

Производството на енергия, казано по-просто, изисква разход на енергия. В този случай входящата енергия се изразходва чрез въртене на педалите. Докато го въртите, с други думи, вие изгаряте калории. Това изисква храна, за да попълнят енергийните ресурси. Тъй като в края на деня храната струва пари, безплатното електричество изобщо не е безплатно. Може дори да се окаже по-скъпо, ако го произвеждате с велосипед, отколкото ако просто го вземете от мрежата. Казано простичко, ако можете и искате да генерирате собствено електричество, за да захранвате електрическа крушка или телевизор, най-вероятно ще си заплатите тази енергия, само че под формата сметки за комунални услуги, а за храна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Статията е доста ***, тъй като явно журналиста не е разбрал следното. Човек си спортува и си е у дома. Той, тъй или иначе си върти *** по 1 час на ден за здраве. Не е нужно да наема човек или да си приспада храна и вода за това. Ако обаче този човек реши да си монтира батерия, която да я пълни с ток и после да ползва този ток в домакинството си - то има ли смисъл? Примерно - може и да няма смисъл, защото тази батерия ща бъде зареждане твърде бавно, докато се наплни и има смисъл да се ползва. Самата амортизация на батерията от времето (независимо дали я ползваш или не), вероятно не си струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
При толкова ***.дали, все ще се намери някой да ги върти! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
"Изчислено е, че чрез велосипед човек може да произвежда около 100 вата мощност на час с което да захрани една 100-ватова крушка за един час", сериозни изчисления са се правили, аз само не разбрах, какви ще са тия хора, които да въртят по поне 8 часа на ден, на 3 смени, за да правят по 100 вата на час, по 24 часа на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още