IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Манолов: Намаляват българите, готови да работят за малко пари

България е сред петте страни в Европа, в които се работи най-много, посочи лидерът на КТ "Подкрепа"

13:36 | 18.10.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

„Все повече намаляват българите, които са готови да работят за малко пари. Много им е лесно да се качат на самолета и да отидат там, където ще им плащат повече или те ще си мислят, че им плащат повече”. Това коментира лидерът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов по Нова телевизия.

Коментарът бе по повод последната статистика на Евростат, според която всеки трети българин е в риск от бедност.

Заплатите все пак лека полека се повишават, отбеляза Манолов и коментира и разликата в заплащането между София и втория по големина град у нас – Пловдив, където възнагражденията се оказват доста по-ниски.

„В Пловдив се настаниха поредица индустрии, които разчитат на евтин труд”, заяви синдикалният лидер. Те не са дошли за нищо друго, освен за евтин ток и труд, посочи той. 

Изоставането на района на Видин пък е „въпрос на един път”. „Нямам нито едно обяснение, извън теорията на конспирацията, защо този регион изостава така. Там нещата са работа на един път. Ако беше направен, когато му беше времето… Преди 30 години този регион изглеждаше по съвсем различен начин”, коментира Манолов.

България е сред петте страни в Европа, в които се работи най-много. Причината е, че трудът у нас е най-евтин, продължи темата Димитър Манолов в коментар по БНТ.

„В България безконтролно се прилага сумираното изчисляване на работното време. Нощният труд се заплаща на някакви ужасни нива, доплащането за извънреден труд не стимулира работодателите да ограничават неговото полагане“, посочи той.

Според него заплащането на нощния труд да се приведе във функция от размера на минималната работна заплата, "в номинален размер да е около 10 пъти повече отколкото сега е залегнало в наредбата".

Синдикатът предлага плащането на нощния труд да стане функция на минималната работна заплата или около десет пъти повече от сегашните нива, или около 2,50 лева на час. Заплащането на извънредния труд също задължително трябва да се увеличи, заяви Манолов.

Индустриалните федерации на КТ „Подкрепа" и КНСБ обявиха национална акция "Заедно да защитим труда си!", с която стартира национална подписка за значително увеличаване на заплащането за нощен труд. Така допълнителното възнаграждение за нощен труд ще има обективен измерител, който ще расте през годините. Сегашната стойност от 0,25 лв. на час на допълнителното възнаграждение за нощен труд е определена през 2007 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Грешиш, че кадърното е избягало. Избяга полу-кадърното, което става за изпълнител, не за ръководител. За истински кадърното тепърва ще се говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Bones
преди 4 години
Като цяло намаляват българите експерте. От мангаали, пенсионери и деца няма как да очакваш да движат икономиката. Даже вече и добри пари се сетиха да дават бизниесмиените, ама всичко кадърно отдавна избяга. Да ви е честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Пепел ти на устата! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Пак ще дойдат гладни години... ще спрат да намаляват, ще почнат да се увеличават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още